Osam grešaka koje sam činio u braku

Veoma sam zahvalan na 25 godina braka sa svojom ženom Suzan. Tokom godina moja je ljubav prema njoj veoma porasla. Bio sam joj veran i privržen.

Ali mogu vam reći da ja nisam zaslužan za to. Razlog tome je Božja nezaslužena ljubav i naklonost. Vidite, ja sam samo korak od toga da napravim nešto stvarno glupo što bi moglo naškoditi našem odnosu ili ga čak uništiti. Mogu vam reći da sam napravio mnogo grešaka u svom braku.

Ovo je osam bračnih grešaka koje sam napravio:

Greška br. 1: Mislio sam da je Suzan odgovorna za moju sreću

U ranim godinama braka smatrao sam kako je jedna od važnih Suzaninih dužnosti kao moje žene da me usreći. Bio sam više fokusiran na sebe, nego na nas. Tada to nisam mislio, ali gledajući unatrag, oslanjao sam se na Suzan da me podigne kada sam se osećao jadno, da mi pomogne kada bih joj naredio i da zadovolji moje telesne potrebe kada bih to tražio.

Greška br. 2: Želeo sam da Suzan bude sličnija meni

Na žalost, u svojoj sam mladosti imao jako visoko mišljenje o samome sebi. Do te mere da sam smatrao kako bi Suzan trebalo biti sličnija meni. Ne bih to rekao na glas, ali pomišljao sam stvari kao: „Da je organizovanija i disciplinovanija poput mene, kuća bi bila puno čistija“, ili „Voleo bih da barem uradi one stvari koje želim onda kada to želim. Mislim, kada se ja obavežem da uradim nešto za nju, odmah se prihvatim posla i skinem to s popisa.“

Budući da sam mislio kako bi ona trebalo da bude više nalik meni, nisam razmišljao o neverovatnim darovima kreativnosti i društvenosti koje je ona imala. Nisam davao čast njenim jedinstvenim jakostima koje su je činile onakvom kakva jeste.

Greška br. 3: Pokušavao sam kontrolisati Suzan

Kuda ideš? S kim ideš? Kada ćeš se vratiti? Jesi li se pobrinula da deca napišu domaći zadatak? Jesu li napravili svoj školski projekat? Postavljao sam joj takvu vrstu pitanja kao što bi otac postavljao detetu. Umesto da je ohrabrim da izađe i zabavi se s prijateljicama, osećala se kao da ima policijski čas. Umesto da se sam pobrinem da deca nešto obave, tražio sam od Suzan da ona preuzme tu odgovornost.

Greška br. 4: Odražavao sam Suzanina osećanja umesto da kontrolišem svoja

Često sam u braku delovao poput termometra umesto termostata. Odražavao sam temperaturu u našem odnosu i domu, umesto da je regulišem.

Kada bi se Suzan zbog nečega razljutila na mene, ja bih se naljutio jer je ona ljuta. Ako bi ona bila potištena i ne bi se dobro osećala, to bi me frustriralo i dao bih joj to do znanja.

Nisam pokazao vodjstvo u našem domu tako što bih kontrolisao svoja osećanja i stavove. Kao rezultat, umesto da smirim emocije, ja bih ih zahuktao i doveo do ozbiljnih neslaganja i svađa.

Greška br. 5: Bio sam opsednut nevažnim stvarima

Bila je potrebna godina dana da obnovimo svoju kuću koja je bila poplavljena tokom velike oluje. Tek smo se pre nekoliko meseci ponovo uselili. Dok sam pregledao kako su moleri uradili posao, primetio sam neka mesta koja bi još trebalo da oboje. Takođe sam u podrumu primetio neka mesta koja nisu bila vidljiva nikome drugome osim meni i kojima bi dobro došlo malo boje. Od toga sam napravio veliki problem majstorima, ali i Suzan koja je insistirala da su to mesta koja niko nikada neće videti jesu li obojena ili ne.

Da, bio sam opsednut i priznajem da sam preterao. Takvo ponašanje puno napetosti ponekad bi dovelo Suzan do ivice živaca.

Greška br. 6: Bio sam kritičan

Kada na poslu pogledam novi dizajn internet stranice, prvo što činim je da tražim greške. Kada sam pogledao toaletni stolić koji je Suzan renovirala i obojila, pronašao sam mesto koje joj je promaklo i odmah joj to rekao.

Iako moja kritičnost može biti korisna, takođe može biti i prokletstvo. Moj je jezik bio poput divlje životinje u našem braku. Oslobodio bi se i bacio bi se na Suzan kritičkim rečima i ponižavajućim tonom.

Greška br. 7. Ponašao sam se kao da nismo na istoj strani

Suzan mi je u više navrata rekla: „Osećam se kao da nismo u istom timu.“ I u pravu je. Bilo je situacija kada bi se nosila s problemima u ponašanju jedno od naše dece, a ja je ne bih podupro u tome. Umesto toga, pred decom bih dovodio u pitanje njen način rešavanja problema. I u mnogim drugim slučajevima ponašao bih se prema njoj kao prema protivniku, ne članu svog tima.

Greška broj 8. Uslovljavao sam ljubav i dobar odnos

„Da ti zadovoljiš moje telesne želje, ja ne bih bio tako kritičan prema tebi.“ Takve rečenice ukazivale su na nedostatak bezuslovne ljubavi.

To su samo neke greške koje sam činio u svom braku. Iako se još uvek borim u nekim od ovih područja, u drugima sam uznapredovao.

Jeste li vi ikada činili slične greške? Ako da, šta ste učinili da ih ispravite? Možda ste i vi dovoljno hrabri da podelite druge neuspehe koje ste imali u svom odnosu i šta ste učinili po pitanju istih.

Izvor: obiteljski zivot

(Visited 29.519 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *