Deca odgajana u religioznim porodicama biće fizički i mentalno zdravija u budućnosti

Studija: Deca odgajana u religioznim porodicama biće fizički i mentalno zdravija u budućnosti

U nedavno objavljenoj studiji Čen škole za javno zdravlje, Univerziteta Hardvard, istraživači su na uzorku od 5,000 ljudi utvrdili da deca i tinejdžeri koji odrastaju u porodicama u kojima se praktikuje religija imaju značajno manje šansi da se u budućnosti suoče sa mentalnim bolestima. Oni su ispitivali da li je učestanost pohađanja religioznih službi i pridržavanje religijskih normi i praksi u svakodnevnom životu kod dece direktno povezana sa njihovim mentalnim zdravljem nakon tinejdžerskog doba. Mlade osobe su praćene u vremenskom periodu od 4 do 14 godina.

Istraživači su zaključili da je kod onih mladih koji su pohađali religioznu službu jednom sedmično za 18% veća verovatnoća da će se u svojim dvadesetim godinama izjašnjavati kao srećne i zadovoljne osobe. Takođe, kod njih je zabeležena i za 30% veća spremnost da se uključe u dobrovoljni rad, kao i 33% manja verovatnoća da će koristiti bilo koja opojna sredstva.

Uz to, oni koji su svakodnevno, kroz molitvu i razmišljanje o religioznim stvarima, praktikovali svoju pobožnost bili su zadovoljniji svojim životom. Pokazali su se uspešnijim u kontroli svojih emocija, a i ređe su prerano stupali u seksualne odnose.

Jing Čen (Ying Chen), autor ove studije, kaže: “Ova otkrića su značajna kako za naše razumevanje zdravlja, tako i za razumevanje načina vaspitavanja dece. Mnoga deca se odgajaju u religioznom duhu, a naša studija pokazuje da to može snažno uticati na njihovo mentalno zdravlje, kao i na osećanje sreće i zadovoljstva sopstvenim životom.”

Izvor: relevantmagazine

 

 

 

(Visited 1.916 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *