5 značajnih životnih lekcija koje deca nauče gledajući oca

Šta deca nauče od oca? Očevi igraju značajnu ulogu u oblikovanju života svoje dece. Od učenja osnovnih veština za život do prenošenja vrednih lekcija, njihov uticaj često se proteže daleko izvan granica porodične zajednice. Hajde da pogledamo 5 stvari koje deca nauče iz interakcije sa svojim ocem.

Uhvatili smo sina u laži. U roku od tri dana, naručio je preko 200 dolara vredne digitalne „opreme“ i lažnog novca za onlajn igru koju igra. Kada smo ga suprug i ja suočili s tim, bio je dobro pripremljen sa smešnom laži o tome da čak nije ni bio na svom tabletu i da je čuo da deca hakuju naloge jedni drugima.

Kao majka, reagovala sam na situaciju sa svakom mogućom emocijom. Prvo sam skoro poverovala u njegov smešan izgovor. Onda sam bila povređena što je lagao. A onda sam se zabrinula da sigurno nešto nije u redu s njim čim je spreman da tako brzo slaže.

Moj suprug, s druge strane, reagovao je na situaciju smireno – ali veoma odlučno. Jasno je objasnio našem sinu zašto nije prihvatljivo lagati i kakve će posledice snositi (nedelju dana pauze od igrice na računaru). Efikasno je rešio situaciju i moj sin je naučio lekciju.

Društvo često govori o tome koliko je važna uloga majke u razvoju deteta, ali šta je sa svim važnim životnim lekcijama i veštinama koje deca nauče gledajući oca?

5 stvari koje deca nauče od oca

Studije pokazuju da deca kod kojih je otac angažovan oko njih ili koja imaju jaku očinsku figuru u svom životu imaju i značajno veću verovatnoću da će dobro prolaziti u školi, da će imati zdravo samopouzdanje i pozitivno društveno ponašanje.

Koje su to veštine koje deca upijaju provodeći vreme sa svojim ocem? Bez obzira da li imate kćerke ili sinove, očevi igraju veoma važnu ulogu. Hajde da istražimo 5 važnih stvari koje deca nauče gledajući svog oca.

  1. Kako da se odnose prema mami i ostalim članovima porodice

Deca svih uzrasta uvek slušaju i uče. Čuju kako se njihov otac obraća mami, vide kako je tretira, i osećaju emocije u prostoriji. Čak i ako su premala da izraze ono što vide, ona primećuju nežnost, strpljenje i poštovanje. Posmatraju kako njihov otac upravlja odnosima unutar i izvan kuće. Sinovi će naučiti – na primeru – kako da se odnose prema članovima porodice, a kćerke će naučiti kako bi trebalo da budu tretirane posmatrajući kako se otac odnosi prema drugima.

2. Kako da upravljaju besom i agresijom

Iako deca obično uče kako da izraze ljubav od mame, postoji veoma važna emocionalna veština koju deca nauče od oca. Deca posmatraju i uče kako da reaguju na sukobe i bes gledajući svog oca. Takođe, pokazano je da očevi koji se igraju „muških“ igara sa svojom decom, pozitivno utiču na razvoj samoregulacije i emocionalne regulacije deteta. Deca koja se više igraju sa svojim ocem bolje su u stanju da kontrolišu svoju agresiju. Ova studija otkriva da su ova deca manje sklona emocionalnim ili fizičkim ispadima kada dođe do nesuglasica u školi.

3. Kako da budu vođe i rešavači problema

Biti dobar otac i muž zahteva veštine rukovođenja. To uključuje snagu za vođstvo i sposobnost da se ponekad donose teške odluke. To zahteva samopouzdanje, veštine rešavanja problema i poštovanje. Očevi često pristupaju rešavanju problema sa praktičnim stavom, učeći svoju decu da razmišljaju van okvira i istražuju alternativna rešenja. Oni podstiču kreativnost i inovaciju, razvijajući kod svoje dece mentalitet rasta. Ove veštine rešavanja problema postaju neprocenjive kako deca odrastaju i suočavaju se sa složenijim izazovima u različitim oblastima života.

4. Značaj ravnoteže između posla i privatnog života

Da li se tata čim se vrati kući s posla sedne za računar da završi još neke poslove? Ili sve to ostavlja po strani i odmah se prepušta opuštanju sa porodicom? Još jedna važna životna veština koju deca nauče od oca je sposobnost balansiranja između posla i privatnog života. Očevi kojima je važna zdrava ravnoteža između posla i privatnog života uče svoju decu važnosti porodice i brige o sebi. Oni pokazuju svojoj deci da je moguće biti uspešan u profesionalnom životu, ali i prisutan i uključen u život svoje porodice. Očevi koji provode kvalitetno vreme sa svojom decom demonstriraju značaj izgradnje snažnih porodičnih veza i stvaranja trajnih uspomena.

5. Značaj jakih porodičnih vrednosti i prioriteta

U našem domu, na primer, usredsređujemo se na našu veru, važnost svakodnevnog zajedničkog obedovanja, kao i planiranje vremena samo za našu porodicu da se povežemo. Očevi vode primerom i time kako razgovaraju sa svojom decom. Očevi igraju ključnu ulogu u oblikovanju vrednosti i moralnih principa svoje dece. Svojim rečima, delima i vođstvom, očevi pomažu deci da razviju snažni moralni kompas. Očevi često prenose porodične tradicije i kulturne vrednosti, etičke principe, pružajući deci čvrstu osnovu za donošenje mudrih odluka i snalaženje u složenostima života.

Ugrađujući vrednosti i vodeći primerom, očevi postaju vitalni uzori, negujući emocionalnu inteligenciju dece i pripremajući ih za složenosti života – više nego što možda shvataju. Meni može biti teško da gledam kako moj suprug uči moja dva sina kako da budu muškarci. To ponekad uključuje teške lekcije, iskrene razgovore i rad. Ali verujem da ih on uči kako da budu odgovorni, iskreni i kako da se nose sa izazovima.

A i potrebno nam je više toga u ovom svetu – i manje računa od 200 dolara za video igre.

Izvor: simply rooted family

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Mama i tata da li ste spremni

Najvažnija stvar

(Visited 13 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *