Jednostavne navike srećne mame koje možete da primenite već danas

Kada vas haos života i dece uspe da obori, važno je da se ne izgubite u svim stresovima svakodnevnog života. Evo nekoliko lakih navika srećne mame koje svako može usvojiti.

Kako biti srećnija mama?

Ove veoma jednostavne navike srećne mame mogu biti ključ za pronalaženje radosti u sebi kada osećate da ste se izgubili ili da svaki dan postaje beskonačna predstava vikanja i suza (mislim na vaše, a ne na vikanje i suze vaše dece). Ako osećate da ste jednostavno odustali od nade da ćete se ponovo osećati normalno, onda, molim vas, nastavite da čitate!

Ako ste roditelj, znate o čemu govorim. Svi smo prošli kroz to. Zamišljali ste roditeljstvo kao nešto ovakvo: porodične večere i domaći obroci, igranje s decom na podu, bacanje lopte u dvorištu, itd. Ono što niste zamišljali bilo je ovo: vikanje, iscrpljenost, haos, nered i osećaj kao da gubite zdrav razum.

Mislim da svi dođemo do tačke kada shvatimo da roditeljstvo jednostavno nije ono što smo mislili da će biti. Naravno, volimo svoju decu neizmerno. I učinili bismo sve za njih. Ali ona su teška. Ona imaju svoje potrebe. I ona „usisavaju“ vašu ličnost iz vas. I to čine ona deca koja se dobro ponašaju!

Iznova i iznova vidim roditelje koji bukvalno preživljavaju jedan dan za drugim. Preživeti dan. To je sve što im je život postao. I priznajem, i ja sam nekada bila ta mama. Bila sam ta mama koja je plakala pred svojom najboljom prijateljicom i rekla: „Ja sam ništa drugo osim mame. Ne znam više ni ko sam. Potpuno sam izgubila svoj identitet.“ A onda još gore: „Nikada nije ni trebalo da budem mama, nemam pojma šta radim.“

Da li se neko oseća isto tako? Da li se podiže more ruku u sobi sada?

Dobra vest je: Stvarno je moguće pronaći malo sreće kao mama. Ako poznajete mamu koja se ponaša kao da zaista ima sve pod kontrolom, najverovatnije je da praktikuje nekoliko, ako ne i sve, od ovih navika. Ili se pretvara… i možda bi trebalo da joj prosledite ovaj članak.

Jednostavne i efikasne navike srećne mame

Prvi korak ka tome da postanete srećna mama jeste razumevanje da postoji OGROMNA razlika između savršene mame (koja ne postoji) i srećne mame. Biti srećna mama ne znači da su vam deca genijalci, da pomažu oko kućnih poslova, da se nikada ne žale i da su sveci. Ono što to znači jeste naučiti kako da prihvatite uspone i padove roditeljstva i da se rešite nerealnih očekivanja.

Samo vi znate šta će vas učiniti srećnom. Ali ako budete sledili ove jednostavne navike, to će vam sigurno pomoći!

1 – Tražite pomoć

Srećne mame traže pomoć i ne plaše se da je koriste. Traže pomoć od svojih partnera, porodica, a povremeno i prijatelja. Srećne mame znaju kada treba angažovati dadilju da bi imale veče za izlazak, ili čak da bi obavile neke obaveze. Rešavaju se osećaja krivice zbog pokušaja da sve urade same.

Mnogo puta (a to lično radim) srećne mame čak traže pomoć od svoje dece. Nije sramota da kažete svojoj deci: „Mama je preplavljena i potrebna joj je pomoć u čišćenju ove sobe.“ Ili: „Mama je zaista umorna i ne oseća se dobro. Potrebna mi je vaša pomoć da se malo odmorim kako bih se osećala bolje i da bismo mogli provesti neko vreme radeći nešto zabavno.“

Neka vaša deca vide da ste ljudsko biće.

2 – Jedite dobro

Srećne mame jedu dobro. Deluje jednostavno, ali svi znamo koliko to može biti teško kada vam život postane užurban i kako je lako tada uzeti još jedan burger za ručak. Ne znam zašto nam treba toliko vremena u životu da shvatimo da što se bolje osećamo iznutra, to se bolje osećamo mentalno. Dakle, konzumiranje hrane koja nam daje energiju, ali nas ne baca u šećernu krizu, značajno doprinosi našoj sreći.

Zato spustite kesu kolačića i prestanite da pijete kafu za doručak i ručak. Uzmite komad voća ili pojedite salatu. Ne morate ići na dijetu, samo treba da pojedete nešto što vas čini srećnim.

3 – Spavajte dobro

Ha! San… zar opet? Ako imate petoro dece mlađe od pet godina kod kuće sada… vratite se na predlog da tražite pomoć. U suprotnom, pronađite načine da se dovoljno odmorite. Možda to znači ići ranije na spavanje ili dremati kada vaša deca dremaju. Kako god to uradite, odmorite se dovoljno. Mame koje su uskraćene za san obično više viču i strože kažnjavaju.

Mnogo godina radila sam noćne smene kao medicinska sestra i pokušavala da ostanem budna tokom dana da bih se brinula o svojoj ćerki. Da li mislite da sam tada bila srećna mama? Naravno da ne! Bila sam jadna, i bila sam jadna mama za nju. Svaka sitnica koju je uradila pogrešno izgledala mi je kao smak sveta. Kada se dovoljno odmorim, razmišljam bistrije i reagujem smirenije.

4 – Budite budni pre dece

Upravo sam vam rekla da se više odmarate, a sada vam kažem da ustanete pre svoje dece. Šta se dešava? Postoji ravnoteža u svemu. Dakle, ne morate ustati nekoliko sati pre svoje dece, dovoljno je jednostavnih 30 minuta.

Trudim se da ustanem makar pola sata pre svoje ćerke. Ne radim ništa osim što napravim šolju kafe i gledam vesti (možda igram malo Candy Crush). Tokom tih 30 minuta uživam u malo mira i tišine i duboko udahnem pre nego što započnem svoj dan.

Reći ću vam ovo. Mogla bih ustati u 6 ujutro i uživati pola sata sama sa svojom šoljom kafe, i osećala bih se MNOGO bolje nego da spavam do 8 ujutro i da me probudi dete koje želi doručak i mora da zna šta ćemo danas raditi zabavno.

5 – Izađite iz kuće

Da! Srećne mame izlaze. Fizičko ostajanje u kući tokom celog dana može svakoga izludeti. Srećnije mame obično su mame koje izlaze iz kuće. I to može biti bilo šta, od šetnje po kvartu do šetnje po radnjama ili čak uzimanja knjige u lokalnoj biblioteci.

Ovo takođe uključuje izlazak sa drugim mamama. Ručajte zajedno ili se sastanite u parku. Mame koje izlaze sa drugim mamama obično su mnogo srećnije od mama koje ceo dan ostaju unutra same.

6 – Imajte prijateljice

Što me dovodi do sledeće tačke. Srećne mame imaju prijatelje. Ne morate biti najpopularnija mama u kraju. Samo treba da imate onu jednu zaista dobru prijateljicu… i nekoliko drugih mama prijateljica za ručak ili kafu ili povremeni zajednički izlazak.

Srećne mame shvataju važnost socijalne interakcije, ali ne osećaju potrebu da imaju stotinu različitih ljudi u svom životu. Samo nekoliko posebnih koji služe svrsi koja im je potrebna. Nekoga kome mogu ispričati šta im se dešava ili nekoga s kim mogu otići u šoping… srećne mame imaju prijatelje jer se ne osećaju same.

7 – Vežbajte

Morate ustati u 4 ujutro i ići u teretanu barem dva puta dnevno i imati čvrste trbušnjake. ŠALIM SE! Vežbanje ide ruku pod ruku sa dobrim načinom ishrane i dovoljnim snom. Što se bolje osećate fizički, to ćete se bolje osećati mentalno.

Vežbanje može značiti različite stvari za svakoga. Za mene, radim 15 sklekova svako jutro. To je to. Ponekad pokušavam da dodam nešto malo drugo. Ali to je ono što ja radim. Volim da hodam sa ćerkom, i volimo da radimo aktivnosti na otvorenom, ali svakodnevno se obavezujem na tih 15 sklekova, i iskreno, to me čini srećnijom.

8 – Planirajte odmore

Očigledno, svako ko ima priliku da putuje svetom i iskusi nove stvari biće srećan, zar ne? To nije ono o čemu govorim! Vaš svakodnevni život koji se sastoji od posla, škole, kućnih poslova i planiranja obroka može postati monoton. Planiranje odmora daje mamama nešto čemu mogu da se raduju.

To može biti jednodnevni izlet, kampovanje, ili veliko krstarenje Karibima. Većina srećnih mama ima nešto što uživaju da planiraju i čemu se raduju. U bilo kom trenutku mogu vam reći kada će biti moj sledeći porodični put ili čak sledeći vikend beg za odrasle. Ako nemam ništa isplanirano, osećam se mizerno!

9 – Uživajte u vremenu koje provodite same

Srećne mame uživaju u vremenu koje provode same… i ne osećaju krivicu zbog toga! Ozbiljno, dame, ovo je jasno. Uzmite sat vremena da radite nešto same. Ili makar 10 minuta.

Ali zar niste rekli da srećne mame imaju prijatelje i da su društvene? Da, jesam. Hvala što ste to primetili. Ali zaista, srećne mame radi i jedno i drugo. Imaju prijatelje, ali mogu da pronađu mir i sreću i u sebi, takođe. Srećne mame mogu da provedu vreme daleko od svoje dece i znaju da će ih to učiniti boljim mamama.

10 – Ne takmičite se

Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je ovo važno. Mogli biste biti izuzetno bogati, super vitki i imati savršenu decu… i uvek će se naći neko ko ima više od vas. Ili bolje od vas. Srećne mame se ne porede sa drugim mamama. I trude se svim silama da se ne takmiče sa drugim mamama.

One postavljaju realne ciljeve za sebe i svoje porodice i osećaju sreću kada postignu te ciljeve. Ne ciljeve koji se odnose na držanje koraka sa komšijama.

11 – Prilagođavajte pravila za svoju decu

Uvek učimo da je doslednost ključna s decom. Tako da može biti veoma teško prilagoditi pravila u trenucima kada mislite da bi trebalo da ona znaju kako treba da se ponašaju. Ali jedna tajna srećnih mama je učenje kako da prilagode pravila ili da ih povremeno malo popuste.

Postoje dani kada jednostavno moram da pustim da soba moje ćerke ostane neuredna ili da se ne brinem što jede večeru ispred televizora. Ponekad i deci treba odmor od pravila. A odmor od pravila može značiti malo manje stresa za sve… Rezultat je… pogodili ste!… srećnija mama.

12 – Imajte plan za budućnost

Verujem da ova navika važi za sve. Mame, tate, samce, stare ili mlade. Ali iz nekog razloga, zaista počinjemo da razmišljamo o svojoj budućnosti kada postanemo roditelji. Mame koje imaju plan za svoju budućnost obično su srećnije svakodnevno. Kada imate nešto čemu se radujete, obično ste srećni.

Plan za budućnost može biti daleko, kao što je šta ćete raditi kada odete u penziju (ja planiram da živim u kamperu i da živim u različitim državama tokom cele godine). Ili možda je to nešto kratkoročno, kao kupovina većeg stana ili novog automobila.

Što više ciljeva postavite, to ćete biti srećniji.

13 – Smejte se i ponašajte šašavo

Smeh je zarazan. A ako ne verujete da je to tačno, probajte da igrate igru smeha sa svojom decom. Izazovite ih da se ne smeju dok se vi smejete.

Ali ozbiljno, mame koje se više smeju imaju tendenciju da budu srećnije. Smejte se uz smešnu seriju, smejte se uz ludi video na YouTube-u koji dobija milion pregleda, smejte se uz loš vic svoje dece. Samo se smejte!

14 – Provodite manje vremena na društvenim mrežama

Fejsbuk i Instagram su zabavni načini da ubijete vreme. Ali svi znamo da su to samo vrhunci života drugih ljudi. Oni NE prikazuju loše trenutke, tužne trenutke ili stvari koje vas razočaravaju. I zato što vidimo samo tuđe srećne trenutke, to može učiniti da naš život izgleda još gore.

Srećne mame su one koje provode vrlo malo vremena na društvenim mrežama. Ako su uopšte na njima, prate samo svoje bliske prijatelje i porodicu i koriste manje od sat vremena dnevno za medije.

Što manje mame porede svoje živote s drugima, to će biti srećnije.

15 – Imajte čist dom, ali ne besprekorno čist

Obratite pažnju na to kako sam ovo napisala. Imaju čiste domove. Ali NE BESPREKORNO ČISTE. To znači da one održavaju urednost i stvari su kod njih generalno prilično organizovane. Jer čisti domovi i organizovani domovi prirodno nam donose manje anksioznosti. Što su stvari čistije, manje osećamo da je spisak zadataka kilometarski dug, što nas čini srećnijim.

ALI… ne besprekorno čiste. Kao što uče da prilagođavaju pravila, srećne mame takođe uče kada da puste malo nereda, s vremena na vreme. Njihova kuća može biti čista i organizovana, ali tu takođe mogu biti neki sudovi u sudoperi i igračke nagomilane u uglu.

Postoje dani kada moram da podsetim sebe – koga je briga kako sada izgleda kuća… ko će uopšte doći da je vidi!

16 – Delite priče o majčinstvu

Srećne mame razgovaraju s drugim mamama. Dele svoje smešne roditeljske priče. Raspravljaju o tome kakve lude stvari su njihova deca uradila. Srećne mame takođe pričaju međusobno svoje lične priče. Nemaju problem da kažu šta ih čini da se osećaju kao da su neuspešne kao roditelji.

Što se više otvaraju, to više shvataju da postoje i druge mame koje osećaju isto što i one. Kada znamo da i drugi prolaze kroz ono kroz šta mi prolazimo, osećamo se manje neuspešnim.

Ono što srećne mame ne rade jeste da ne pričaju svoje frustracije drugim mamama. Dele priče, ali ne sede dan za danom i ne prepričavaju svaku svađu sa svojim mužem ili pričaju o svim detaljima lošeg ponašanja svoje dece. Izbacivanje frustracija može biti korisno, ali ne ako je to sve što radite, sve vreme. Previše toga i samo ćete zadržati te loše misli u vašoj glavi.

17 – Praktikujte brigu o sebi

Srećne mame razumeju da njihove potrebe takođe moraju biti zadovoljene. Brinu se o svojoj deci i brinu se o svojim domaćinstvima, ali nikada ne zaboravljaju da brinu o sebi. Čak i ako je to samo 5 minuta ovde ili tamo ili 20 minuta nekoliko puta nedeljno. Srećne mame brinu o sebi!

18 – Shvatite da niste savršeni

Najvažnija od svih navika srećne mame. Srećne mame znaju da nisu savršene. Mogu prihvatiti činjenicu da greše… ili ponekad uopšte ne znaju šta rade! Ali najvažnije od svega, one znaju razliku između biti uspešna mama i biti savršena mama.

I najveća tajna… one znaju da savršena mama ne postoji! Dakle, ne teže ka tome. Daju sve od sebe svakog dana i zadovoljne su znajući to.

Izvor: see mammy go

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *