Najčešći nedostaci u ishrani dece i kako ih prepoznati

Nedostaci u ishrani kod dece mnogo su lakši za lečenje ako se otkriju na vreme. Zato želim da podelim s vama četiri od najčešćih vitamina i minerala koji vaša deca možda ne dobijaju dovoljno bez malo dodatne pomoći.

Pročitajte da biste naučili simptome na koje treba obratiti pažnju, kao i kako osigurati da vaša deca dobiju neophodnu ishranu kako bi izgradila jako telo i zdrav um.

Nedostatak vitamina D

Vitamin D je ključan kako sam po sebi, tako i zbog svoje uloge u apsorpciji kalcijuma. I vitamin D i kalcijum su neopohodni za razvoj jakih kostiju i zuba.

Naša koža proizvodi vitamin D kada je izložena prirodnoj sunčevoj svetlosti. Deca koja imaju malo izloženosti suncu ili koja žive na višim geografskim širinama možda ne dobijaju dovoljno vitamina D na ovaj način.

Najraniji simptomi nedostatka vitamina D su bolovi u kostima i mišićima. Ako se nedostatak ne ispravi, to može dovesti do ozbiljnih deformiteta kostiju i stanja poznatog kao rahitis.

Nedostatak gvožđa (anemija)

Gvožđe omogućava crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik do naših vitalnih organa i celog tela.

Simptomi nedostatka gvožđa, ili anemije, uključuju: umor, bledu kožu (naročito oko ruku, noktiju i kapaka), ubrzan rad srca ili šum srca, razdražljivost, nizak apetit, vrtoglavica, ili čak stanje poznato kao „pika“ (jedenje nejestivih predmeta poput zemlje).

Nedostatak vitamina B

Vitamini B su potrebni u svakom delu našeg tela i pomažu održavanju jakog imunološkog sistema i optimalne mentalne funkcije.

Simptomi nedostatka vitamina B mogu uključivati: mučninu, bolove u stomaku, povraćanje, gubitak apetita, loš zadah, loše varenje i zatvor. Ovi simptomi se lako mogu pomešati s drugim medicinskim stanjima. Ako imate problema da utvrdite uzrok zdravstvenih problema, ovo bi moglo biti ono što nedostaje.

Posebno važno za decu – ishrana siromašna vitaminima B može uticati na sposobnost deteta da uči i da se koncentriše u školi.

Nedostatak cinka

Cink je mikroelement na koji se često zaboravlja. Obično je on u senci drugih poznatih minerala poput kalcijuma i magnezijuma. Međutim, cink je podjednako važan za rast i zdrav razvoj kod dece.

Simptomi nedostatka cinka uključuju slab apetit, gubitak težine i promene u čulu ukusa i/ili mirisa. Ako se ne leči, nedostatak cinka može dovesti do usporenog rasta, lošeg zarastanja rana i gubitka kose.

Zdrava ishrana možda neće biti dovoljna

Prvi korak u sprečavanju nedostataka u ishrani kod dece je pokušaj konzumiranja što više hrane bogate vitaminima i mineralima.

Naša porodica teži ka uravnoteženoj ishrane s puno nemasnih proteina i povrća. Međutim, radije ne bismo preuzeli taj rizik, da našoj deci nedostaju važni sastojci za pravilan rast i razvoj. Zato svojim devojčicama svakodnevno dajemo i multivitamine kako bi dopunile unos hranljivih materija.

Izvor: the soccer mom blog

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Fit I sit

Hranjenje beba

(Visited 168 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *