8 praktičnih saveta za izgradnju snažne hrišćanske porodice

Da li čeznete da vaša deca imaju jaku veru u Isusa? Ponekad je teško zaključiti u kom smeru krenuti i koje resurse koristiti. Deca stalno rastu i menjaju se! Zar ne biste poželeli da se to malo zaustavi? Izgleda kao da čim shvate nešto, odmah to prevaziđu i prelaze na nešto novo.

Kao roditelji hrišćani, mi moramo živeti s namerom da utkamo veru u našu decu. Jedna sedmica u svakoj porodici izgleda drugačije. Mi imamo različite rasporede, decu različitog uzrasta i interesovanja. Ono što uspeva kod mene ne mora značiti da će uspeti i kod vas.

Navešću neke ideje dama koje pišu na ovom blogu, a vi možete u svojoj porodici primeniti jednu ili više od njih.

Prvi korak u gajenju dece sa jakom verom u Isusa

Prvo, volela bih da razmislite o stvarima koje su najvažnije u odgajanju vaše dece. Šta vi i vaš suprug najviše vrednujete? Ako je odgajanje dece koja će imati jaku veru jedna od tih stvari, kakav plan imate da utkate tu veru u vaše dete? Ako ne odlučimo da negujemo odnos naše dece s Bogom i da ih poučimo sopstvenim primerom rasta u veri, onda će ona na ovom važnom životnom polju biti prepuštena sama sebi.

U 5. Knjizi Mojsijevoj govori se da Boga treba voleti iznad svega. Od nas se očekuje da svoju decu odgajimo tako da ona znaju ko je Bog da bi mogla steći blagoslove koje donosi život s Njim. “I neka ove reči koje ti ja zapovedam danas budu u srcu tvom. I često ih napominji sinovima svojim, i govori o njima kad sediš u kući svojoj i kad ideš putem, kad ležeš i kad ustaješ.” (5. Mojsijeva 6, 6-7).

Jednom kada odlučite da je vera najvažnija stvar, osmislite kako ćete živeti svakodnevno imajući to na umu. Popričajte sa vašim bračnim drugom i sa vašom decom o načinima da osmislite nove navike koje će vam svima pomoći da vaša srca budu usredsređena na Isusa.

Vaša vera trebalo bi da utiče na sve oblasti vašeg života. A vi ste odgovorni za poučavanje vaše dece kako da svakodnevno slede Isusa. Maleno seme posađeno u dečije srce dok je dete još uvek malo daće bogat rod vere kada ono odraste.

Kako su moji roditelji počeli da grade hrišćansku porodicu

Moji roditelji su postali hrišćani kada sam ja imala dve godine. Jako sam zahvalna mom ujaku što je podelio svoju novopronađenu strast sa našom porodicom. Ovaj koncept “ličnog odnosa” zaista je napravio ključnu razliku u mom životu.

Moji roditelji su odgajani u sredini koja je bila utemeljena na verskim ubeđenjima, ali to nije bilo deo njihovog ličnog doživljaja i iskustva sve dok nisu iskusili šta znači biti spasen, onako kako to Biblija uči. Jovan 3, 16-18 je savršeni odlomak kome se treba obratiti za ovu informaciju.

“Jer Bogu tako omile svet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga veruje ne pogine, nego da ima život večni. Jer Bog ne posla sina svojega na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroza nj. Koji njega veruje ne sudi mu se, a koji ne veruje već je osuđen, jer ne verova u ime jedinorodnoga sina Božjega.” (Jovan 3, 16-18).

Pošto verujemo u Isusa i izabarali smo Njega za našeg Spasitelja, naši životi bi trebalo da su promenjeni (kao posledica te odluke). Bog nas toliko voli da je bio spreman da žrtvuje svog sina. On želi da svu večnost provodi s nama, a sve što se od nas očekuje je da verujemo.

Kada se ova ogromna ideja slegla u umu mojih roditelja, naš porodični život se zauvek promenio, i to nabolje. Postali smo jako aktivni u našoj crkvi. Počeli smo redovno da idemo u crkvu, služili smo u njoj i pozivali i druge da nam se pridruže. To je na dramatičan način uticalo na naša srca. Oni su se usredsredili da svoju decu, nas, odgajaju u veri.

Kod kuće smo počeli da živimo drugačije. Imali smo zajedničko vreme za predanje Bogu, slušali smo hrišćansku muziku i pevali hrišćanske pesme, razgovarali smo o nebeskim stvarima. Moji rodtielji su mnogo doprineli jačanju naše vere, kao i vere onih koje su rado primali u naš dom.

Ne govorim ovo da bih se hvalila svojom porodicom. Ovo govorim da bih vas ohrabrila.

A sada kada sam i sama roditelj, radim mnoge stvari drugačije nego kada sam ja odrastala. Niko nije savršen i svi radimo najbolje što možemo.

8 saveta za izgradnju jake hrišćanske porodice

1| Pričajte o Isusu

Što češće pričajte deci o Isusu – na putu do škole, za vreme obroka, u krevetu pred spavanje. Svakodnenvno na sebe stavljajte “oklop Božji”. Dozvolite deci da postavljaju pitanja i odvojite vreme da sednete i podelite s njima ono što znate. Mi ne moramo imati sve odgovore, ali možemo podeliti ono što znamo.

2| Molite se

Iskoristite svaku priliku da se zajedno pomolite – pred obrok, pre spavanja, kada vaše dete nešto muči ili kada je bolesno. Molite se i za druge da upoznaju Isusa. Molite se sa vašim bračnim drugom za vašu decu.

Putem molitve, mi možemo da blisko komuniciramo sa Bogom i razvijamo dublji odnos sa Njim. Kada našu decu naučimo važnosti molitve, ona će odrasti spremna da se oslone na Boga da ih vodi i usmerava u životu.

3| Obezbedite “tiho” vreme

Neka svaki član porodice ima to naročito “tiho” vreme u kome će moći na miru da se moli i proučava Bibliju. Neka vaša deca vide da čitate Bibliju i da se molite. Veća deca mogu da imaju aplikaciju Biblije na svom telefonu i mogu zajedno sa vama čitati i proučavati. To će im pomoći i da se naviknu da čitaju Božju reč i kada se budu osamostalili, a i vi ćete imati priliku da im pomognete i da ih ohrabrujete u njihovom duhovnom rastu.

4| Duhovna muzika

Slušajte duhovnu muziku zajedno – u kolima, kod kuće, spremajući se za školu. Slušanje i pevanje duhovnih pesama je sjajan način da zahvalite Bogu i da ga proslavite i sami i zajedno kao porodica.

5| Odvojite vreme za porodično bogosluženje

To može izgledati kako god vi želite. Moj suprug i ja sednemo na kauč sa našom decom pre nego što ona odu na spavanje nekoliko večeri sedmično i zajedno čitamo duhovne knjige, razgovarajući o onome što smo pročitali i molimo se zajedno kao porodica.

Neka to bude neko vreme koje je najzgodnije za vas kao porodicu i primenjujte to onoliko puta nedeljno koliko možete.

6| Služite zajedno

Evo nekoliko ideja:

Volontirajte u “Narodnoj kuhinji”

Pokupite lišće ispred komšijine kuće

Posetite dom za stare

Napravite pakete za beskućnike

Uključite se u crkvene humanitarne akcije

Upitajte vašu decu u čemu biste mogli zajedno poslužiti. Razgovarajte sa njima o potrebama ljudi u vašem okruženju.

7| Uključite se u zabavne i poučne društvene aktivnosti

Uključite se zajedno s vašom decom u verske aktivnosti – posećujte crkvene sabore, idite na hrišćanske koncerte, gledajte hrišćanske filmove, slušajte predavanja, idite na misijska putovanja, idite na zajedničke šetnje u prirodi da biste uživali u delima Božjeg stvaranja.

8| Budite im primer

Ako želite da vaša deca steknu čvrstu veru, vi im morate pružiti pravi primer toga.

Da li vi imate nekih problema sa vašom verom na kojima je potrebno da poradite? Ako je to tako, potrudite se! Bog će vam pomoći da osnažite i učvrstite vašu veru ako uložite vreme i trud u izgradnju odnosa sa Njim.

Izvor: justhomemaking.com

 

Možda će vas zanimati emisije:

7 stvari koje će vaša deca pamtiti o vama

Čuvaj me – čuvaću te

(Visited 249 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *