Kad rast decu fizički boli – mogu li roditelji pomoći u tome?  

Deca se često bude sa bolom u nogama. Mnoge porodice, u ovakvoj situaciju, provode deo noći budni. Šta uzrokuje bol tokom rasta i šta se može učiniti da se dete ne pati?

Zašto je rast bolan?

Lekari pretpostavljaju da se bol u detinjstvu javlja zato što kosti i ostali delovi tela, koji nisu vezane uz skelet, rastu različitom brzinom, stvarajući napetost između tvrdih delova tela i mekih tkiva. Međutim, to je samo pretpostavka. Pravi uzrok je još uvek nejasan. Za decu je veoma neprijatno jer su bolovi jaki i mogu da traju satima.

Zašto se bol javlja noću?

Bol se javlja tokom spavanja kada ga dete ne očekuje. To je zato što se hormoni rasta proizvode u telu noću.

Deca rastu ogromnom brzinom. U prvoj godini života rastu oko 25 centimetara, a u doba kada pohađaju osnovnu školu 4 centimetra godišnje. U pubertetu, devojčice rastu 7 centimetara, a dečaci 13 centimetara godišnje.

Vežbe

Bol počinje uglavnom u predelu kolena. Odavde se dalje širi prema gore. Ako bolovi postanu češći i jači, trebalo bi da sa svojim detetom posetite lekara. U drugim slučajevima, sledeći saveti mogu pomoći u smanjenju bola. Ako vaše dete uz vašu pomoć radi vežbe, treba da radi tokom dana, ali i  noću kada oseti bol.

Vežbe istezanja su pogodne za sprečavanje bolova u rastu. Svaka vežba treba da se radi 10 sekundi, i ponovi 20 puta.

Nek dete legne na stomak, podigne noge i presavije ih tako da petom pokuša dodirnuti zadnjicu, naravno koliko god može.

Sada neka dete legne na leđa. Savijenih kolena neka podiže noge prema torzu.

Masaža

Mnoga deca imaju koristi od nežne masaže stopala od strane odrasle osobe. Pokreti ne bi trebalo da budu snažni, već milujući. Masirajte kružnim i uzdužnim pokretima ruke, izbegavajte pritiskanje. Koristite losion za telo da bi vaše ruke dobro klizile po koži.

Ulje kantariona ili neke druge kreme za masažu imaju analgetski efekat. Na dete ima dobar efekat ako ga roditelj drži za ruku kao podrška jer ga simbolično priprema da preduzme korake za sopstveno dobro.

Razgovarajte

Razgovor kao podrška daje odličan efikasan za oporavak dece. Mentalne tenzije obično pogoršavaju fizičke probleme.

Ako uspete da u tišini noći razgovarate o stvarima koje depresiraju dečju dušu, a koje vas takođe drže duhovno napetim, bol će se verovatno javljati ređe, jer rast u osnovi ne boli.

Adolescencija je velika promena u svačijim životima. Da bi neko lako doživeo adolescenciju, detinjstvo se treba privesti kraju, a emocionalne povrede koje su nastale u prošlosti moraju biti procesuirane. Razgovor o emotivnim bolovima iz detinjstva takođe će ublažiti bol adolescencije.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Fizička aktivnost

Prihvatanje oblika tela

(Visited 651 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *