Roditelji supružnika – bliskost i granice

Kako možeš voleti i poštovati roditelje svog supružnika, a ipak zaštititi svoj brak od roditeljskog mešanja?

Evo nekoliko ideja za pronalaženje ravnoteže:

  1. Budite realistični. Osim ako su te razlike u suprotnosti sa vašim moralnim uverenjima, ono što naučite o porodici vašeg supružnika može vašem braku dodati bogatu dimenziju. Razgovarajte sa supružnikom o dobrim aspektima obe porodice. Kako možete graditi na tim kvalitetima kao muž i žena?

Nasuprot tome, neke razlike mogu biti uznemirujuće ako neko od vas potiče iz alkoholizma ili zlostavljanja. Iskreno razgovarajte zajedno o obrascima koje ne želite da nastavite.

  1. Pronađite pogodnosti. Odnos sa vašim tazbinama može vam obogatiti život. Pošto je njegov otac postavio izuzetno velika očekivanja, Toni se često pitao može li to ikada dostići. Sada mu svekar daje ohrabrenje koje mu je potrebno, a koje nije dobijao od oca. “Ne plašim se da ga pitam kako da nešto uradim”, kaže Toni. “Mogu da učim i uspem bez straha od neuspeha.”
  2. Cenite otvorenu komunikaciju, ali pazite na neizgovorene signale. Naučite da prepoznate njihovu ljubaznost, ali i iscrpljenost, posebno ako nemaju vaš nivo energije. Razmislite šta je za njih najbolje.
  3. Započnite svoju tradiciju poštujući njihovu. Praznici nude veliki potencijal za uvređenost. Roditelji se pitaju, ko će doći u moju kuću – i kog dana? Pre nego što emocije postanu modrice, potražite kompromis koji se čini pošten za obe porodice. Da li svi žive dovoljno blizu da spojite proslavu? Češće je potrebno naizmenično menjati vreme i godišnje doba i reći: „Voleli bismo da budemo sa vama na tačan dan, ali ono što se zaista računa je da smo zajedno.“
  4. Uspostavite granice. Kada ste tek venčani, šta može biti gore od toga da vam neko stalno dolazi u bilo koje doba dana ili noći? Dolasci mogu biti neugodni i poremetiti vaš osećaj privatnosti. Ako živite u blizini svojih tazbina, zamolite ih da telefoniraju pre dolaska. Učinite isto za njih.
  5. Odlučite da oprostite. Opraštanje je Božji put da nastavimo dalje. “Olakšanje je što moja snaha govori kad je uznemirena”, kaže jedna majka. “U početku mi je to smetalo, ali bolje je nego osećati ljutnju koja ključa ispod površine. Kad saznam šta nije u redu, možemo se nositi sa tim, zatražiti oproštaj i zagrliti jedna drugu.”
  6. Budite tu za tazbinu u teškim vremenima. Način na koji reagujemo na nesreće, finansijsku krizu, bolest ili smrt često određuje da li rastemo zajedno kao porodice.
  7. Suočite se sa svime kao par. Iako se o mnogim situacijama u porodičnim odnosima može pregovarati, o nekim se ne može. Nikola je poticao iz porodice koja je nagomilala ogroman dug. Jasnina porodica koristi kredit samo kada je to potrebno i otplaćuje račun čim dođe. Nikola i Jasna su odlučili da žele da slede obrazac postavljen u Jasninoj porodici. Ali Nikola je osetio pritisak svoje porodice da kupi kuću koju nije mogao priuštiti. Kad su on i Jasna razgovarali i molili se o tome, znali su da moraju zamoliti njegove roditelje da prestanu vršiti pritisak na njih da troše previše.
  8. Pomozite roditeljima da se osećaju željeno. Šta može zagrejati srca roditelja više od saznanja da vam je stalo do njih?
  9. Prihvatite blagoslov mira. Koliko god se trudili, možda nikada nećete stići do kvaliteta odnosa sa roditeljima supružnika koji su blizu idealu. Iako ste dali sve od sebe, možda ćete morati da se setite veličanstvene Božje milosti koju pokazuje prema vama. Pošto On prihvata sve nas takve kakvi jesmo, jedino što se od nas očekuje jeste da i mi budemo milostivi i puni razumevanja za druge.

 

Možda će vas zanimati emisije:

Život nije crno beli film

Emotivno zdravlje i dobrobit

(Visited 716 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *