Opraštanje: 5 razloga zašto treba da se oslobodite prezira

“Opraštanje je najmoćnija stvar koju možete da učinite za svoju fizionomiju i duhovnost. Ipak, ostaje najmanje atraktivna stvar za nas, umnogome zbog našeg ega koje vlada jednoglasno. Oprostiti je povezao sa tim da kažete da je sve u redu, da prihvatamo zlo delo. Ali, to nije oproštenje. Oproštenje znači ispuniti sebe ljubavlju i zračiti ljubavlju, odbiti da se držite tog otrova i mržnje koja je usađena ponašanjem koje je prouzrokovali rane.” – Vejn Dajer

Evo pet dobrih razloga zašto treba da oprostite i oslobodite se ogorčenosti, dozvolite opraštanju da vam donese mir i ljubav nazad u srce:

1. Opraštanje je poklon koji dajete sebi
“To je jedan od najvećih poklona koje možete dati sebi, opraštanje. Oprostite svima.” – Maya Angelou

Vaš um vas možete ubediti da je opraštanje “puštanje nekog da se izvuče,” i da u stvari činite onima koji su vas povredili uslugu time što ćete im oprostiti, ali istina je da sebi činite uslugu.

Oproštenje je dar koji dajete sebi, da biste imali mir, da biste bili srećni i da biste imali miran san. To ne činite zbog njih, već zbog sebe, da biste sebe oslobodili osećanja povredjenosti, besa, bespomoćnosti koja će vas vezivati za tu osobu, i da imate mir.

2. Opraštanje je pokazatelj snage
“Slabi nikada ne mogu oprostiti. Opraštanje je vrlina jakih.” – Gandhi

Suprotno od onoga što vas navode da verujete, opraštanje je pokazatelj snage. Ne opraštate zato što ste slabi, već zato što ste dovoljno jaki da shvatite ćete jedino oslobađanjem ogorčenosti biti srećni i imati mir.

3. Opraštanje je znak ljubavi prema sebi
“Moramo razviti i održavati kapacitet da oprostimo. Onaj ko je lišen moći da oprosti, lišen je i moći da voli. Postoji nešto dobro u našem najgorim delovima, i nešto zlo u najboljim. Kada to otkrijemo, manje smo podložni da mrzimo neprijatelje.” – Martin Luter King Jr.

Volite dovoljno sebe da biste se oslobodili toksina iz vašeg života i besa, ogorečnosti i prezira.
Ako ste ljuti, budite ljuti. Nemojte kriti i potiskivati svoja osećanja. Ali jednom kad zavrsite s tim, dozvolite oproštenju da uđe u vaše srce. Pustite i volite!

4. Kada opraštate vi pronalazite mir
“Ako malo pustite, malo mira ćete imati; ako pustite puno, puno mira ćete imati: ako pustite potpuno, imaćete potpun mir.” – Ajan Ča

5. Ako oprostite, biće vam oprošteno
“U ovom svetu, daje vam se zato što dajete. I oprašta vam se zato što opraštate. Dok prolazite kroz život svaki dan, stvarate svoju budućnost.” – Pis Pilgrim

U životu, dobijemo ono što dajemo, i žanjemo ono što sejemo. Pošto smo svi mi ljudi, svi pravimo greške, što više opraštamo drugima za prošle, sadašnje i buduće greške, to će nam više drugi opraštati. Oprostite i biće vam oprošteno.

Kada ste poslednji put stvarno nekome oprostili? To može biti neko u prošlosti ili sadašnjosti, ili to možete biti vi.

(Visited 12.632 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *