Kako cvetovi čuju pčele?

Najnovija istraživanja pokazuju da biljke ne samo da mogu da „čuju“, već i brzo reaguju na određene zvukove.

Albert Ajnštajn: „Kada bi pčele nestale, čoveku bi ostalo četiri godine života“.

Kada je snimljeni zvuk zujanja pčele bio puštan u blizini cvetova noćurka, oni su počeli da proizvode slađi nektar. Samo tri minuta nakon prvog izlaganja tom zvuku (tj. u vremenu potrebnom da bi oprema istraživača mogla da prikupi dovoljnu količinu nektara da bi se ispitivanje moglo obaviti) koncentracija šećera u nektaru se povećala u proseku za 20%. Pčele su sposobne da osete promenu u koncentraciji šećera od svega 1-3%, tako da i pored toga što bi stari nektar razređivanjem u izvesnoj meri umanjio procenat šećera u novoizlučenom nektaru, to bi još uvek bilo dovoljno da pčele osete da je nektar tog cveća zasićeniji šećerom, da počnu da češće dolaze na te cvetove i da u njima ostaju duže prikupljajući nektar i povećavajući time šanse za oprašivanje i razmnožavanje tog cveća. Cvet biljke u tom slučaju ima funkciju “uha”.

Istraživači su otkrili da je zvuk zujanja pčele prouzrokovao vibracije cveta, a kada bi uklonili većinu latica, vibracije cveta bi se smanjile. To ukazuje na presudnu ulogu cveta, naročito latica, u direkntom prihvatanju ili, makar, pojačavanju recepcije zvuka pčele. To jest, cvet biljke ima funkciju “uha”, navode istraživači.

U čemu je smisao svega ovoga? Po navodima naučnika, proizvodnja visokozasićenog nektara sve vreme iscrpljivala bi resurse biljke, a višak nektara bi bio pogodno tlo za razvoj mikroorganizama. Stoga, „mehanizam za pravovremenu proizvodnju kvalitetnijeg nektara (korisno za pčele) onda kada je najverovatnije da će se oprašivači naći u cvetu predstavlja izuzentno korisnu stvar i za samu biljku.“ Tako dolazi do situacije od koje obe vrste – i biljka, i pčela – imaju veliku korist.

Naravno, istraživači ovo pripisuju evoluciji. Međutim, prepoznati i opisati neke nesvesne odlike organizma i njihovu korisnost nije isto što i objasniti poreklo toga. Ko bi, inače, ikada pomislio da uporedi cvet sa “uhom”?!

Onaj za koga Biblija kaže da je tvorac i pčele i cveta, kao i svega drugog što postoji, nastavlja da nas zadivljuje svojom neverovatnom brigom oko čak i onih najsitnijih detalja i zadovoljenja potreba svakog svog stvorenja u čemu se ogledaju njegova nenadmašna mudrost i kreativnost, kao i njegova večna ljubav i dobrota.

Izvor: creation

 

Možda će vas zanimati emisije:

Botanika

Baštovanstvo

(Visited 474 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *