Značaj brokolija za zdravlje

“Pojedi taj brokoli! On je dobar za zdravlje.”

Ovo mora biti večni krik svakog roditelja dok pokušava da nagovori svoje dete da pojede brokoli. Uvek sam osećao da imam izgovor, pošto mi je delovalo da moja majka ovo povrće kuva najmanje tri sata dok se ne pretvori u žitku zelenu kašu. Ipak, naše majke su možda i nesvesno znale šta rade. Nedavna istraživanja su pokazala da hemikalija koja postoji u brokoliju može sprečiti pojavu kancera.

Rast tumora se obično zaustavlja uz pomoć tzv. PTEN gena. Međutim, ovaj gen često mutira, gubeći time svoj „zaštitni“ mehanizam. Istraživači iz Beth Israel Deaconess medicinskog centra otkrili su da bi jedno prosto hemijsko jedinjenje moglo ponovo pokrenuti ovaj mehanizam i da se to jedinjenje nalazi u brokoliju. To čudesno jedinjenje se naziva indol-tri-karbinol (I3C). Ipak, istraživači upozoravaju da ne navalite odmah na brokoli. Moglo bi vam biti potrebno da pojedete oko 3 kg brokolija, a kuvanje može da uništi I3C, tako da bi brokoli trebalo jesti svež. Pa ipak, moguće je da se ovo jedinjenje izoluje iz brokolija ili da se veštački sintetiše.

Ne bi trebalo da nas iznenadi činjenica da je Bog osmislio biljke na takav način da one sadrže jedinjenja koja nam mogu biti od velike pomoći. Ono što je mnogo čudnije je činjenica da mnogi veruju da su tako korisna jedinjenja mogla da se slučajno pojave u biljkama u toku dugih evolutivnih procesa.

Ipak, i dalje ne volim ukus brokolija. Srećom, to jedinjenje se nalazi i u svim drugim srodnicima brokolija poput kelja, karfiola, kupusa, kao i u klicama.

Hvala Bogu što nam je kroz biljnu ishranu obezbedio tako značajne sastojke koji nas štite od teških bolesti.

„I pusti zemlja iz sebe travu, bilje, što nosi seme po svojim vrstama, i drvo, koje rađa rod, u kojem je seme njegovo po njegovim vrstama. I vide Bog da je dobro.” (1. Mojsijeva 1,12)

Izvor: creationmoments

 

Možda će vas zanimati emisije:

Važnost pravilne ishrane u trudnoći

Vegetarijanska ishrana

(Visited 560 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *