Proračunate sove

“Slaviće me zveri poljske, zmajevi i sove.” (Knjiga proroka Isaije 43:20)

Mrkli je mrak. Noć bez mesečine. Sova kukuvija, tiho poput senke, vreba sa grane. Tridesetak metara dalje, poljski miš bezbrižno trčkara preko suvog lišća, jedva čujno šuškajući. Za svega nekoliko sekundi, miš će se naći u sovinim kandžama.

Dobro nam je poznato da sove odlično vide u mraku. Ali, istraživači sa Tehnološkog fakulteta u Pasadeni su otkrili da kukuvije, osim odličnog vida, imaju još mnoge razvijene sposobnosti. Radi  prikupljanja što više podataka o ponašanju ovih noćnih ptica, oni su 14 kukuvija opremili naročitim slušalicama, a onda proučavali kako one reaguju na određene zvučne signale. Rezultati njihovog istraživanja nedvosmisleno su pokazali da kukuvije u svom mozgu stvaraju detaljnu imaginarnu mapu svog okruženja. Da bi uspešno locirale izvor zvuka, sove ne samo da prikupljaju zvučne signale, već vrše i njihovu iznenađujuće kompleksnu obradu. Sovine nervne ćelije zadužene za zvuk proračunavaju udaljenost izvora dolazećeg zvuka, a onda tu informaciju koriste u kreiranju mentalne mape, procesom koji su istraživači mogli opisati jedino terminom “multiplikacija (umnožavanje)”. Sve donedavno, smatralo se da su ljudi jedina bića na ovoj planeti čiji je proces razmišljanja dovoljno složen i razvijen da bi mogao da koristi postupak “multiplikacije”. Naučnici se slažu da je proces “multiplikacije” mnogo moćniji način obrade informacija u mozgu nego bilo koji drugi proces.

Bog je znao da će sovama biti neophodna ova inteligentna sposobnost kako bi preživele. Evolucija nije sposobna da stvori inteligenciju. Samo Bog, izvor svake inteligencije, ima moć i pravo da inteligenciju podari svojim stvorenjima u meri u kojoj im je ona zaista neophodna.

https://www.creationmoments.com/sermons/calculating-owls/

(Visited 1.490 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *