Staranje o braku kada dobijete decu

Već više od dve decenije održavam javna predavanja i savetovanja o idejama koje sam izneo u svojoj knjizi “Pet jezika ljubavi”. Uvek iznova upoznajem bračne parove sa kojima susret protekne otprilike ovako – Sa očima punim suza, žena mi priđe i kaže: “Mislila sam da ćemo suprug i ja postati bliskiji i srećniji kada dobijemo bebu. Ali, dogodilo se upravo suprotno. Moj muž ne razume zašto sam stalno umorna. Žali se kako mu više nikad ne spremam omiljenu pitu. Dok sam ja zatrpana pelenama i umazana bebinom povraćkom, njemu je stalo do pite!”

Čak i onim bračnim parovima koji su pre dolaska bebe na svet imali zdrave bračne odnose nije lako da se prilagode bračnom životu u kome sada postoji i dete.

Malo kasnije, u prilici sam da slušam i njenog supruga: “Osećam se kao da sam ostao bez svoje žene. Ona nikada nema vremena za mene. Neprestano je uz bebu. Čak i kada je pozovem da izađemo, ona se plaši da ostavi bebu. Kada želim da zajedno pogledamo neki film, ona kaže da nema snage za to. Ne znam šta da radim.”

Obično se bračni parovi muče da održe svoj brak u životu nakon što postanu roditelji. Nema sumnje da dolazak bebe na svet umnogome menja dinamiku odnosa između žene i muža. Dete sa sobom donosi i mnogo više obaveza. Na koga će one pasti? Više posla zahteva i veće ulaganje energije. Čije energije? Briga o detetu zahteva i veći utrošak novca. Kog novca? Onog novca koji je nekada bio korišćen za izlaske i zabavu.

Odgajanje dece trebalo bi da bude zajednički poduhvat koji zahteva komunikaciju, razumevanje, ljubav i spremnost na ustupke. Bračni parovi koji nisu izgradili takve stavove i razvili te veštine ranije, neće ih nekim čudom steći onog trenutka kada njihova beba dođe na svet. Ponekad upitam parove: “Kako je izgledao vaš brak pre nego što ste dobili bebu?” Obično dobijem odgovor poput: “Pa, nije sve išlo baš glatko.” Nemojte očekivati da vam dolazak bebe poboljša brak – to nije bebina odgovornost. Deca ne donose probleme u brak; ona ih samo razotkriju.

Čak i onim bračnim parovima koji su pre dolaska bebe na svet imali zdrave bračne odnose nije lako da se prilagode bračnom životu u kome sada postoji i dete. Oni se toliko posvete svom roditeljstvu da često njihov međusobni odnos zapadne u ćorsokak. To se ne dešava naglo i najčešće nije rezultat neke otvorene svađe. U stvari, postepeni gubitak intimnosti dolazi kao posledica nedostatka provođenja kvalitetnog vremena zajedno, nedovoljnog iskazivanja ljubavi i manjka duboke i iskrene komunikacije. U takvim brakovima, gde je veza pre rođenja bebe bila dobra, ali je vremenom oslabila, biće lakše obnoviti odnos.

U svakom slučaju, Bog je taj koji je osnovao brak i naložio bračnim parovima: “Rađajte se i množite se.” Stoga, mora postojati način da imamo zdrav brak, a da istovremeno budemo i dobri roditelji. Dozvolite mi da vam predložim neke pozitivne stvari koje možete učiniti kako biste učvrstili svoj brak nakon što dobijete decu:

  • Neka vam vaš brak bude uvek na prvom mestu. Shvatite da je brak pun ljubavi jedan od najvećih darova koje možete podariti svojoj deci – a naravno i sebi. Pa, zašto onda ne biste počeli tako što ćete staviti svoj brak ispred svega?
  • Započnite razgovor sa svojim bračnim drugom tako što ćete mu priznati da vam nedostaje vreme koje ste nekada provodili zajedno i da biste voleli kada bi vam vaš odnos i dalje bio na prvom mestu, uprkos svim tim novim obavezama i opterećenjima. Upitajte: “Kako ti mogu pomoći?” Možda otkrijete da i vaš bračni drug želi isto što i vi. Velika je verovatnoća da je i vaš partner podjednako isfrustriran sadašnjim stanjem.
  • Napravite spisak onoga u čemu ste zajedno uživali pre nego što ste dobili decu. Razmenite te liste i razgovarajte o tim zajedničkim trenucima u kojima ste uživali u prvim danima svog bračnog života. Razmislite i o tome kome od bliže rodbine ili prijatelja možete poveriti dete na čuvanje kako biste dobili priliku da porazgovarate bez ometanja.
  • Napravite spisak od pet stvari za koje smatrate da bi mogle da utiču na poboljšanje vašeg braka u ovoj zahtevnoj fazi roditeljstva. Razmislite o svakoj od tih opcija posebno i procenite koliko su one realno ostvarive dopisujući uz svaku od njih jednu od sledećih procena: realno, nije realno ili moguće. Porazgovarajte o svojim listama i utvrdite da li možete da se složite oko bar jedne stvari sa svake od lista koju biste pokušali da ispunite u toku sledeće sedmice.
  • Čitajte zajedno neku knjigu o roditeljstvu. Pročitajte isto poglavlje i onda razgovarajte o nečemu što ste iz njega naučili. Pitajte jedno drugoga: “Kako bismo ovo mogli primeniti na našu situaciju?”

Pročitajte sledeće izjave i označite one koje su u skladu sa onim kako se trenutno osećate:

  • Smatram da obaveze u našoj vezi nisu podjednako podeljene.
  • Želela bih da više vremena provodimo zajedno.
  • Mislim da ima prostora da se naši intimni odnosi unaprede.
  • Volela bih da se ne raspravljamo oko novca.
  • Nedostaje mi malo vremena koje bih posvetila sebi.
  • Volela bih da imamo više toga zajedničkog. Naši pogledi su tako različiti.
  • Osećam da više ne razgovaramo jer se bojimo da ćemo se posvađati i da nećemo moći da se usaglasimo.

A sada prodiskutujte o onim izjavama koje odražavaju vaša osećanja i izaberite po jednu stvar sa svake od svojih lista kojima ćete se pozabaviti. To znači da ćete verovatno morati da otvoreno razgovarate o onome što treba da učinite kako biste popravili trenutno stanje. Možda ćete se složiti da treba da popričate sa nekim drugim bračnim parom i čujete kako su oni prevazišli slične probleme.

Ukoliko ne bude bilo pomaka, razmislite i o poseti stručnom licu koje ima iskustva u pomaganju bračnim parovima koji se susreću sa sličnim izazovima.

Nema sumnje da dolazak bebe na svet donosi i neke promene u vaš bračni život. I, iako pronaći dovoljno vremena da se usredsredite na vaš brak nije uvek lako, to je neophodno.

Moguće je imati zdrav brak! Samo imajte na umu da to nije prirodna posledica dobijanja dece.

Izvor: focus on the family

(Visited 720 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *