Nauči da ostaneš smiren, jer je to najbolji znak da drugi nisu gospodari tvog života

Nauči da ostataneš smiren šta god se oko tebe događalo jedno je od najvećih životnih umeća.

Ostati smiren usprkos tome što se tvoji planovi nisu ostvarili i što se drugi naslađuju tome. Ostati smiren kada osetiš da u tuđim rečima nije istina jer jedini koji će trpeti posledice te svoje laži su oni sami.

Ostati smiren i kada te zaspu kritikama ali i kada ti daju komplimente, jer shvataš da tu nema ništa više od običnih reči.

Naučiti ostati smiren šta god se oko tebe događalo jedno je od najvećih životnih umeća. Pa i onda kada pobediš jer si svestan da te pobede neće večno trajati i da svaka ponesenost i ponos ne povećavaju, već skraćuju tvoj mir.

Ostati smiren i onda kada ti kliču, kada ti govore da se na njih možeš osloniti, i kada se zaklinju na prijateljstvo prema tebi, jer si svestan da se u svetu gazi reč više od svega drugog.

Naučiti ostati smiren šta god se oko tebe događalo jedno je od najvećih životnih umeća. Ostati smiren usprkos povredama i podmetanjima drugih, jer shvataš da ne moraš prihvatiti sve ono što dolazi od drugog, bilo dobro, bilo loše, da to ne mora ući u tvoj unutrašnji svet i da može proći mimo tebe, kao što vetar prolazi.

Ostati smiren uprkos ožiljcima koje zadobijaš jer ćeš iz njih samo izaći jači kao osoba.

Naučiti ostati smiren tako što ćeš postaviti granice za tuđe reči upućene tebi, neprimerena osećajna stanja prema tebi i ponižavajuće obrasce ponašanja, granice do kojih si čovek i do kojih sve tolerišeš, a nakon kojih činiš rez i nećeš dopustiti da te neko čini budalom.

Naučiti ostati smiren jer to je znak da si naučio voleti svoj život, jer kakav god jest – tvoj je. Nauči ostati smiren jer to je najbolji znak da si gospodar svog života, a ne netko drugi!

Mario Žuvela

Izvor: atma.hr

(Visited 38.494 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *