8 odličnih igara za razvijanje karaktera

Kao što je poznato karakter deteta formira se već u najranijem detinjstvu. Zato, ako želimo da odgajimo jake i vredne ličnosti, veoma je važno da deci posvećujemo što više pažnje. Evo nekoliko igara kroz koje se kod deteta razvijaju poželjne osobine i zavaljujući kojima ćemo provesti sjajno vreme s decom:

1. NE SLAŽEM SE S TOBOM
Igra se sastoji od postavljanja pitanja o tome ličnim ukusima i mišljenjima deteta. Najbolje je da se ne igra jedan na jedan nego sa više dece podeljene u parove. Na primer, neko od njih pita: „Koju si knjigu skoro pročitao?“ Ovaj recimo odgovori: „Ružno pače“. Na to mu ovaj kaže: „To je grozna knjiga, i uopšte je ne treba čitati.“ Detetov zadatak je da dokaže da je knjiga valjana i da je treba čitati. Ukratko, pitanja mogu da budu najrazličitija. Deca se kroz ovu igru uče da imaju i brane svoje mišljenje, te da samouvereno raspravljaju o nekoj temi.

2. KO JE ZA ŠTA SPOSOBAN
I ova igra je predviđena za više dece. Na početku svi učesnici daju zadatak vođi: da nešto otpeva, odsvira, izrecituje, da nekuda ode, pozvoni, kukurikne… šta god im padne na pamet. Kada su svi učesnici smislili i rekli svoju želju, slede dalja objašnjenja za pravila igre. Tek tada im se kaže da sve to što su smislili da uradi vođa – treba da urade oni sami. Tako svako ko se trudio da mu šala bude što neslanija, upada u sopstvenu zamku. Ova igra ih uči da se u ulozi lidera ponašaju ozbiljno i odgovorno.

3. IZMIŠLJAMO PRIČU
Ova igra veoma razvija maštu. Detetu damo nekoliko logički nepovezanih reči, a njegov zadatak je da ih sve iskoristi i poveže u priču. Na primer: šuma, točak, čaj, auto, talas, mesec, zavist, plafon, sneg. Iznenadićete se kad se uverite koliko je neverovatna dečja imaginacija!

4. NADUVANI I IZDUVANI  BALON
Odlična igra kroz koju se deca uče da pravilno dišu i da se opuste, a i vama će ujedno pomoći da bolje razumete svoje dete. Dajte detetu balon da ga naduva, a potom treba da se vazduh iz balona veoma polako ispusti natrag u detetova usta, pri čemu dete ne otvara usta tj. drži ih isto kao što je to bilo prilikom naduvavanja balona – kao da sada balon duva dete, a ne obratno. Zatim dete izduvava taj vazduh kroz usta, veoma polako, kao da je ono balon koji se izduvava. Nakon toga možete upitati dete da li se u nekoj situaciji osećalo kao izduvani balon, ili pak suprotno – da li nekada nešto nije moglo više da trpi pa se osećalo kao balon naduvan do pucanja. Na ovaj način pokazujemo detetu kako može da se umiri u teškoj situaciji, da potraži varijante rešenja problema i uopšte da shvati šta ga muči, čime mu pomažemo da savlada teškoće i ujedno da vežba pravilno disanje.

5. UGASI SVEĆU
I ova igra je usmerena ka učenju pravilnog, dubokog disanja: udisaj kroz nos, punjenje stomaka vazduhom, lagani izdisaj na usta kao da gasimo sveću. Kada je dete shvatilo uputstva, seda na stolicu udaljenu dva metra od upaljene sveće koja stoji na stolu. Dete ne sme da ustaje, prilazi, čak ni da se naginje da bi je ugasilo. Treba da se trudi da ugasi sveću s dva metra razdaljine. Igra se ne završava dok je ne ugasi.

6. KOMPLIMENTI
Za igru je potrebno više dece. Ona sede u krugu i svako treba da, gledajući svog suseda u oči, iznese nekoliko njegovih lepih osobina. Sused se zatim zahvaljuje i prelazi na sledeće dete do sebe. Ima dece kojoj je teško da smisle i izgovore kompliment, pa im treba pomoći sugestivnm pitanjima ili kao primer udeliti njima kompliment. Deca mnogo šta nauče, a udeljivanje komplimenata je prava umetnost.

7. POGODI ŠTA SE DOGODILO
Pronađite slike ili fotografije s prikazom neke životne situacije, npr. nagrađivanja nekoga nekakvom poveljom. Dete treba da ispriča šta se događalo pre toga i šta bi se, prema njegovom mišljenju, moglo dogoditi posle toga. Ova igra razvija logiku i maštu. Što je detaljnija detetova priča to bolje. Kao pomoć, možete mu postavljati potpitanja.

8. PRIČAMO PRIČU
Za igru je potrebno više dece. Sva sede u krugu, a vođa, tj. vi, započinje priču: „Bio jednom jedan…“ Dete koje sedi do vas dodaje jednu rečenicu. I tako ukrug, svako dete po rečenicu. Kada red opet dođe na vas, potrudite se da u jednoj rečenici priču usmerite logičnijim tokom. Ova igra je deci zabavna, veseli ih i ushićuje, a što je jednako važno – tera ih na maštanje.

Izvor: www.detinjarije.com

(Visited 5.337 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *