Vreme je da se opustite!

Zabavljate li se u svom braku?

Zvuči poput sasvim glupog pitanja, zar ne? Na kraju krajeva, većina nas se venčalo zato što smo voleli da provodimo vreme zajedno i bilo nam je zabavno.

Ali sada, mnogi od nas uopšte ne pomišljamo na zabavu. Jednostavno pokušavamo preživeti dan – čisteći još jednu ukakanu pelenu, pronalazeći novac za plaćanje neočekivanog računa, pokušavajući biti na dve dečje utakmice u isto vreme…. Ko uopšte ima vremena za zabavljanje u braku?

Moj muž John i ja imamo malu farmu na brdovitim obroncima Virdžinije. Kada smo kupili farmu, nasledili smo nasad slasnih malina koje svake godine rode dva puta u julu i oktobru. Svake godine deca i ja bismo pažljivo oplevili oko grmova i pripremili ih kako bismo osigurali sledeću berbu. I svake godine imali bismo pakovanja malina od kojih bismo radili palačinke, sladoled, muffine. Maline su bile u svim mogućim poslasticama. Bilo je to jako zabavno.

Ali kako su deca odrastala i imala više odgovornosti i aktivnosti, ja jednostavno više nisam imala vremena pleviti korov oko malina. Bila sam iskrena – želela sam dobru berbu, ali previše je drugih obaveza oduzimalo moje vreme. Korov se polako raširio i ugušio moje maline. Na kraju je došao dan kada smo morali pokositi nasad. Bio je to tužan, tužan dan.

Nikada nećete pronaći vremena da se zabavljate sa svojim supružnikom, morate ga stvoriti.

Dok sam razmišljala o malinama, pomislila sam na svoj brak. Kako je lako pomisliti: „Poradiću na svom braku kada se stvari malo smire.“ Ali činjenica je da se stvari nikada ne smire. Život postaje sve komplikovaniji i imamo sve više obveza. U današnjem svetu jednostavno postoji previše dobrih opcija za nas i za decu.

Naša je tendencija da stavimo brak na čekanje – zapravo da ga zanemarimo misleći kako ćemo jednoga dana imati vremena za nas. Ali nikada nećemo imati vremena. Moramo ga stvoriti ili bi brak mogao završiti poput malina.

O kako nam je potrebno ponovo da vratimo zabavu u naš odnos. Treba zajedno da se smejemo. Treba zajedno isprobati nešto što nikada pre nismo radili. To ne mora biti nešto veliko. Idite u šetnju na neko novo mesto… poslušajte neko predavanje… upišite se na tečaj plesa… krenite da jedrite li se bavite kanuingom… upalite sveće i menjajte se dok na glas čitate neku knjigu… pronađite polje i vodite ljubav na pašnjaku.

Ja svake sedmice molim da se John i ja možemo više smejati. Molim to za svoju decu i njihove partnere. Kada su moji sinovi bili mladi, molila sam Boga da im dovede žene koje će ih nasmejati. (Bog je to i učinio.) Sada molim da nam Bog svima da prijatelje koji će nas nasmejati.

Život je težak. Moramo se opustiti. Moramo obnoviti one sitne smešne trenutke u našim odnosima.
Ovo je izazov koji stavljam pred vas: u svoje rasporede za sledeću sedmicu unesite dva sata koja ćete provesti nasamo sa svojim supružnikom. Zapišite to penkalom, ne običnom olovkom. Planirajte nešto ludo i zabavno.

Naravno da nemate vremena za to. Ali ne možete priuštiti da to ne priuštite.

Preuzeto sa: obiteljski zivot

 

(Visited 14.485 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *