Popularna deca: “Zvezde u školi“

Autor: Dr Olja Dukić

Sa odrastanjem deca daju sve više značaja popularnosti u vršnjačkoj grupi. Istraživanja pokazuju da ispod 10 procenata dece pokazuje želju da bude popularno u prva tri razreda osnovne škole. Međutim, sa uzrastom taj procenat znatno raste i dostiže vrhunac u periodu rane adolescencije, između petog i osmog razreda, kada popularnost u okviru vršnjačke grupe postaje jedan od važnijih prioriteta.

Ko su popularna deca? Popularnu decu vršnjaci najčešće opisuju kao kao bogatu, dobrog izgleda, veštu u sportu, dobro obučenu ili zabavnu. Kao jedan od bitnih elemenata popularnosti navodi se naša sposobnost da se sprijateljimo i družimo sa drugom popularnom decom. Rezultati istraživanja pokazuju da postoji razlika između dece koja su stekla popularnost „prosocijalnim ponašanjem“ i dece koja skreću pažnju na sebe „antisocijalnim ponašanjem“. U prvu grupu spadaju deca koja svojim dobrim veštinama u komunikaciji uspevaju da pridobiju veliku pažnju vršnjaka. Drugoj grupi, često pripadaju tzv. „opasni momci“, koji mogu da postižu dobre rezultate u sportu ali imaju nisko školsko postignuće. Prema proceni odraslih, deca u ovoj grupi se ne ponašaju na prihvatljiv način, krše postavljene društvene norme i često upadaju u probleme. U ovoj grupi se nalaze socijalno manipulativni dečaci i devojčice koji u komunikaciji sa vršnjacima kombinuju ljubaznost i „niske udarce“ da bi poboljšali svoj socijalni status. Prisutna je tendencija ka spletkarenju i omalovažavanju „drugačije“ dece.

Da li možemo da postanemo popularni? Deca često razmatraju strategije kako da postanu popularnija. Tinejdžeri najčešće pokušavaju da dostignu „viši status“ promenama u oblačenju, izlascima sa suprotnim polom ili druženjem sa popularnom decom. Kod pojedine dece se registruje bunt i tendencija ka ispoljavanju fizičke agresivnosti. Međutim, to što imamo cilj da postanemo popularni ne znači da će to zaista promeniti naš status. Ispitivanje na populaciji dece šestog razreda je pokazalo da pojačano ispoljavanje agresivnog ponašanja može da donese „poene“ prethodno popularnoj deci ali ukoliko deca koja nemaju popularnost pokušaju da primene iste strategije, to im neće pomoći da ostvare željenu promenu statusa. 

Da li je popularnost dobra? Biti u centru pažnje vršnjačke grupe izaziva snažno osećanje moći kod deteta ali ima i svoje mane. Istraživanja pokazuju da je popularnost često povezana sa rizičnim ponašanjima kao što su pušenje, konzumiranje droga i rana seksualna aktivnost. Dodatno, popularnost ne znači da smo voljeni u vršnjačkoj grupi. Jedna studija je pokazala da je samo 9 procenata popularne dece voljeno u okviru šire socijalne sredine. Fokusiranje samo na popularnost može dovesti do poremećenih odnosa sa okolinom jer se dete isključivo fokusira na ostvarivanje ličnih ciljeva, zanemarujući ciljeve usmerene ka zajednici.

Sugestije za roditelje. Nemojte olako da odbacite detetove brige u vezi popularnosti jer je to za tinejdžere, u periodu kada traže svoje mesto van porodičnog okruženja, veoma važna tema. Razgovarajte sa detetom o životnim vrednostima, naglašavajući da je ulaganje u prijateljstva mnogo važnije od popularnosti.

Timcentar.rs

(Visited 10.691 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *