Kako pobediti umor i bezvoljnost

Jeste li konstantno umorni? Iscrpljeni?

Prema stručnjacima moderan život postao je toliko stresan da je sam po sebi postao specifična bolest nazvana „sindrom 21. veka”, prepoznata i od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Sindrom 21. veka utiče na sve telesne funkcije, a manifestuje se kroz opšti osećaj slabosti, umora do smanjenja seksualnog poriva.

Stručnjaci se slažu kako život ovako ubrzanim tempom mora ostaviti posledice na naše zdravlje, a kažu kako to više nije stanje nego ozbiljna bolest.

Sindrom 21. veka ili adrenalna slabost pojavljuje se zbog visokog nivoa hormona kortizola koji se pojačano proizvodi u stanjima stresa i uzbuđenosti, pa osobe koje uvek žive brzim životnim tempom navikle su telo da su unapred priprema za takva stanja.

Zanimljivo je da ova bolest češće pogađa žene nego muškarce. Recesija nije pomogla situaciji, jer sve više i više ljudi prolazi kroz stresno razdoblje zbog dugova i novčane krize.

Oslanjanje na kofein i šećer je uobičajeno rešenje, ali to samo produbljuje bolest.

Najveći problem ove bolesti je to što ju je teško dijagnostikovati, ali s druge strane simptome je relativno lako neutralisati jednom kada se prepozna. Dobra ishrana s mnogo celih zrna žitarica, ribljim uljem, voćem i povrćem, suplementima poput magnezijuma, vitamina B5, B12 i C, ključna je u rešavanju problema.

Osim toga morate naučiti odmarati se, opuštati i boriti se protiv stresa.

Izvor: zdravljeisreca.com

 

(Visited 2.547 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *