Da li vam je mozak zaista neophodan?

„I zato ljubi Gospoda Boga svojega svim svojim srcem, dušom i umom!“

(5. Mojsijeva 6,5)

Na koji način mozak pamti ono što nauči? Šta se događa kada razmišljate? Da li je vaš um isto što i vaš mozak?

Kako moderna nauka sve više uči o čudima mozga, takođe dolazi do spoznaje da je dalje nego ikada od saznanja kako mozak radi. Neki bivši materijalisti počinju da postavljaju pitanje da li čovek ima nematerijalni, duhovni deo.

Pre nekoliko godina, lekari su pokušali da spasu dete koje je bolovalo od teške bolesti mozga uklanjanjem cele leve polovine njegovog mozga. Pošto su važni centri za jezik i govor u levoj polovini mozga, nisu očekivali da će dete ikada više govoriti na normalan način. Ipak, ne samo da se dete oporavilo, već su, kako je odrastalo, njegove jezičke veštine bile daleko iznad proseka.

Profesor Džon Lorber piše o studentu koji je imao IQ od 126 i bio akademski nagrađivan za matematiku, a ipak je otkriveno da skoro uopšte nije imao moždano tkivo. Profesor Lorber je odlučio da proučava slične slučajeve. Pronašao je nekoliko njih, i najmanje polovina tih ljudi koji su imali 95 procenata svoje lobanje ispunjene kičmenom tečnošću umesto moždanog tkiva, imala je IQ viši od proseka. Profesor Lorber je pisao o ovim slučajevima u članku pod nazivom „Da li je vaš mozak zaista neophodan?“

Da, naši mozgovi su nam zaista neophodni. Međutim, ovi primeri nam pokazuju da je mozak koji nam je Bog dao još čudesniji nego što smo mislili. Takođe nam pokazuju da u nama postoji mnogo više od samog tkiva i organa. Niko od nas ne može da tvrdi da nam Bog nije dao mentalne sposobnosti s ciljem da budemo produktivni u slavljenju Njega!

Izvor: creation moments

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Pre nego što umreš

Sutrašnji dan nikom nije obećan

(Visited 3 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *