9 naučno dokazanih zdravstvenih koristi od pijenja tople vode

Bilo da se radi o sinusima, stresu ili gubitku težine, pijenje tople vode može biti rešenje za mnoge stvari. Pijenje tople vode donosi brojne koristi. Mnogi zdravstveni entuzijasti se trude da piju toplu vodu svako jutro ili pre spavanja. Ali šta nauka kaže o ovome?

Prema studijama, topla ili vruća voda može poboljšati probavu i olakšati začepljenje, pružiti hidrataciju, i smanjiti nivo stresa. Međutim, morate paziti da voda koju pijete bude između 120 i 140 stepeni F (48,9 i 60 stepeni C). U suprotnom, možete opeći jezik i grlo.

Koje su druge koristi koje pijenje tople vode donosi? Postoje li potencijalni rizici? Nastavite da čitate da biste saznali!

Šta je to topla voda? Voda zagrejana iznad normalne sobne temperature.

Koje su njene koristi? Upravljanje težinom i stresom, lečenje sinusa, olakšavanje nosne začepljenosti, promovisanje zdravlja jednjaka i poboljšanje probave i cirkulacije krvi.

Ko je može koristiti? Svako osim osoba s oteklinama u telu ili onih koji pate od toplotnog udara.

Koliko često je treba piti? Možete je piti svaki dan da biste imali maksimalnu korist.

Oprez – Prekomerno konzumiranje može dovesti do problema s bubrezima, jetrom i srcem, kao i opekotine jezika.

Kako pijenje tople vode može da vam pomogne? Najvažnija korist od pijenja tople vode je poboljšana probava. Topla voda takođe može olakšati nosnu začepljenost i stres. Takođe promoviše i zdravlje jednjaka.

  1. Poboljšava probavu

Pijenje tople vode može aktivirati vaš digestivni trakt. Ovo poboljšava proces probave. Topla voda takođe pomaže da se rastvore čestice u vašem sistemu koje biste možda teško svarili.

Topla voda širi krvne sudove i usmerava protok krvi prema vašim crevima – dodatno poboljšavajući varenje. Kada pijete toplu vodu posle obroka, povišena temperatura razgrađuje masti i čini ih lakšim za varenje (ako patite od refluksa želuca, izbegavajte pijenje previše vode pre i posle obroka jer to može razrediti želudačne sokove i otežati probavu, što može uzrokovati refluks).

Studije takođe pokazuju da temperatura obroka može uticati na brzinu pražnjenja želuca (1). Ovo takođe može pomoći u olakšanju zatvora.

2. Olakšava začepljenost nosa

Topla voda je prirodni lek koji može opustiti začepljene sinuse i nosne prolaze, olakšavajući začepljenost. Na ovaj način, može takođe ublažiti sinusnu glavobolju.

Imate sluzne membrane duž vašeg vrata i gornjeg dela torza. Pijenje tople vode može vam pomoći u zagrevanju ovih područja i umiriti bolno grlo (često izazvano nakupljanjem sluzi).

Studije pokazuju da su topli napici superiorniji u upravljanju tečnostima u gornjim disajnim putevima i lečenju s tim povezanih infekcija.

Topli napici takođe su se pokazali sjajnim u ublažavanju većine simptoma prehlade i gripa. Oni pomažu u održavanju zdravlja disajnog sistema.

3. Smanjuje stres

Pijenje tople vode može poboljšati funkcionisanje vašeg centralnog nervnog sistema, što pomaže u smanjenju stresa. Prema jednoj studiji, dodavanje toplog mleka toploj vodi može dodatno promovisati efekte smanjenja stresa. Međutim, važno je zapamtiti da mleko i mlečni proizvodi promovišu nakupljanje sluzi. Ovo bi moglo delovati na smanjenje stresa, ali ne bi bilo korisno za olakšavanje začepljenosti nosa.

Pijenje tople vode može smanjiti ’zamagljenost’ mozga, pružajući mentalnu jasnoću, što su uobičajeni simptomi dehidriranosti.

4. Pomaže u lečenju ahalazije

Ahalazija je zdravstveno stanje u kojem donji deo jednjaka ne uspeva da se opusti. Ovo sprečava prolazak hrane u želudac. Studije pokazuju da unos toplih namirnica (uključujući vodu) može pomoći u opuštanju donjeg dela jednjaka (takođe zvanog donji ezofagealni sfinkter, DES).

U jednoj drugoj studiji, topli gutljaji vode pokazali se se efikasnim u poboljšanju simptoma kod pacijenata s ahalazijom. Vruća voda je prošla kroz DES brže nego voda sobne temperature ili hladna voda.

Još jedna studija je pokazala da je 88% pacijenata doživelo olakšanje od bolova u grudima nakon pijenja tople vode.

U stvari, hladna voda je pokazala pogoršanje simptoma kod pacijenata s ahalazijom.

5. Može pomoći u gubitku težine

Teorija sugeriše da topla voda ostaje u vašem želucu duže u poređenju sa hladnom vodom. Ovo znači da se osećate sitijim duže vreme, što može pomoći u gubitku težine.

6. Poboljšava cirkulaciju krvi

Topla voda širi vaše arterije i vene, omogućavajući bolju cirkulaciju krvi širom tela. Ovo takođe može regulisati nivoe krvnog pritiska i promovisati zdravlje zglobova.

7. Olakšava bol

Videli smo da topla voda može da poboljša cirkulaciju i protok krvi. Iako nema direktnih istraživanja koja povezuju unos tople vode sa olakšavanjem bola i upale, topla voda bi mogla biti od pomoći.

Ljudi obično koriste tople obloge za smanjenje bola. Dakle, pijenje tople vode moglo bi olakšati unutrašnji bol. Ali imajte na umu da toplota takođe može pogoršati otok. Stoga, možda biste trebali konsultovati svog lekara u vezi sa tim.

8. Pomaže u izbacivanju toksina

Pijenje tople vode povećava vašu unutrašnju telesnu temperaturu. Iako privremeno, ovo aktivira endokrini sistem vašeg tela, pa počinjete da se znojite kao rezultat procesa detoksikacije, pružajući efekat uspravanja starenja.

Toksini u telu takođe mogu ubrzati proces starenja. Njihovo uklanjanje može usporiti znakove starenja i poboljšati funkciju bubrega.

Pijenje tople vode može takođe pomoći kod mamurluka. Alkohol dehidrira, a voda hidrira vaše telo i smanjuje simptome poput glavobolje.

9. Može promovisati zdravlje kože

Pijenje tople vode može značajno doprineti zdravlju kože, jer je održavanje hidratacije ključno za promovisanje čiste i blistave kože. Adekvatna hidratacija daje vašoj koži mladalački i gipki izgled održavajući elastičnost kože, poboljšavajući cirkulaciju krvi i obezbeđujući da bitni hranljivi sastojci dopru do ćelija kože. Takođe, pošto unos tople vode poboljšava probavu, to se pozitivno odražava na vašu kožu, smanjujući probleme poput akni i upala. Tako, redovna konzumacija tople ili mlake vode može rezultirati čistijom, sjajnijom kožom, smanjujući kožne probleme. Međutim, potrebna su dodatna naučna istraživanja kako bi se potvrdili specifični efekti tople vode.

Pijenje tople vode pomaže. Možda zvuči previše jednostavno, ali ima blagotvorne efekte. Ali kako je s hladnom vodom? Kako se pijenje hladne vode razlikuje od pijenja tople vode?

Pijenje tople vode u odnosu na hladnu vodu

Hladna voda ima neke koristi, posebno kada vam telesna temperatura raste. To može biti kada vežbate ili se bavite intenzivnom aktivnošću. Kada putujete po jakom suncu i suočavate se s rizikom od toplotnog udara, hladna voda pomaže.

Pijenje hladne vode vraća vašu telesnu temperaturu na normalnu. Takođe vam pomaže da se brže rehidrirate. Pijenje tople vode u tim slučajevima bi moglo biti loša ideja.

Isključujući gore navedene slučajeve, topla voda je uvek poželjnija. Ali onda, postoje nekoliko stvari koje morate imati na umu.

Koji su rizici konzumiranja tople vode?

Razumite da kada kažemo topla voda, ne mislimo na vodu koja je previše vruća. Ne želite da oštetite svoj jednjak ili opečete svoje receptore ukusa. Takođe ne biste želeli da opečete jezik!

Morate da izbegavate pijenje tople vode koja je blizu tačke ključanja. Probajte mali gutljaj pre nego što progutate veliki.

Temperatura tople vode (ili mlake vode) je između 49 i 60 stepeni C. Naravno, nećete uvek moći da izmerite temperaturu. Dakle, probni gutljaj bi trebalo da vam pomogne da utvrdite koliko je topla voda koju se spremate da popijete.

Voda je bitan deo naše ishrane. Kada pijete vodu, ne samo da gasite svoju žeđ i doživljavate energijski podsticaj, već takođe svom telu pružate sve minerale koji su mu potrebni svakog dana za pravilnu regeneraciju i čišćenje.

Dok se opšta preporuka odnosi na pijenje mnogo vode za dobro zdravlje, imajte na umu da preterivanje može izazvati više štete nego koristi.

Izvor: style craze

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

H2O

Uravnoteženo zdravlje

(Visited 16 times, 2 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *