Upozorenje: 10 znakova da je vaš posao zaista toksičan

Nije u vama problem, već u  vašem poslu.

Dugo nisam znala da je moj posao problem. Gradila sam karijeru u istoj industriji više od 15 godina i na mnogo načina postala sam „otupela“ na sve probleme na poslu. Moja kancelarija sastojala se od šefova koji su radili manje od zaposlenih, kolega koji su zadržali posao iako je već godinama trebalo da budu otpušteni zbog nesposobnosti i zahtevnih klijenata koji nisu imali obzira prema ličnom vremenu.

Baš kao i u toksičnoj vezi, bilo je mnogo upozoravajućih znakova da treba da odem, ali sam za sve pronalazila izgovore. Svaku lošu, neprijatnu i potpuno nepravednu situaciju sam tumačila kao nešto što je za moje dobro. Propustila sam promociju – treba da radim više. Krivila sam sebe za neuspeh timskog projekta – moram da preuzmem potpunu odgovornost. Smanjenja budžeta i otpuštanja značila su da moram da radim posao drugih – to me je učilo kako da bolje obavljam više radnih zadataka odjednom. Smirivala sam tenzijeu kancelariji, čak i nakon što sam počela da patim od hronične anksioznosti, fizičkog umora i nesanice. Bez obzira koliko loše ili stresno je bilo, uvek sam više sumnjala u sebe nego u svoj posao.

Nije u vama problem, već u vašem poslu

Toksičan posao čini da osećate kao da je problem u vama, a u stvari je problem u njemu. Jedan od razloga zašto sam ostala na nezadovoljavajućem poslu toliko dugo bio je taj što sam zaista počela da verujem da je problem u meni. Krivila sam sebe što nisam bolje podnosila stres, a istina je bila da je radno okruženje nezrelo, demorališuće i neprofesionalno. Kada sam prestala da krivim sebe i počela da uviđam u čemu je pravi problem, mogla sam početi da preuzimam kontrolu nad svojom srećom i prestati da pronalazim izgovore za loše šefove, kolege koje ogovaraju, kao i za loše poslovne poteze.

Bilo da je se radi o šefu koji preteruje, o kolegama koji prave dramu ili o nejednakoj plati za sličan rad, sve to može dovesti do hroničnog stresa, što može imati razorne posledice ne samo na vaše mentalno i emocionalno blagostanje, već i na vaše telo. Svi mi imamo pritužbe na naše poslove, ali kada ti problemi počnu da utiču na vaš život na negativan način, vreme je da obratite pažnju.

Evo 10 glavnih upozoravajućih znakova da je vaš posao toksičan.

1. Prestali ste da radite na svojim ličnim ciljevima

Moj posao je postao toliko zahtevan i ostavljao me je toliko ispražnjenom da na kraju dana nisam imala energije da radim stvari koje sam nekada volela. Prestala sam da čitam, pišem i brinem o svom telu. Stalno sam govorila sebi da je to samo privremeno i da ću se na kraju vratiti u pozitivnu rutinu, ali to se nikada nije dogodilo. Istina je da sam bila previše umorna, iscrpljena i nemotivisana od stresa da bih nastavila sa onim stvarima koje su mi nekada mnogo značile. Vaši lični uspesi imaju jednaku vrednost kao i profesionalni, i važno je uspostaviti ravnotežu između njih. Ako napredujete profesionalno, ali zaostajete lično, vreme je da obratite pažnju.

2. Maštate o otkazu ili napuštanju posla

Godinama sam potajno razmišljala o napuštanju posla, pre nego što sam zapravo dala otkaz. U svojim najtežim danima čak sam zamišljala da budem otpuštena zbog neke beznačajne greške. Smatrala sam to zdravim oblikom mentalnog opuštanja, ali sve što sam zapravo radila bilo je da odbijam da priznam sebi da sam u situaciji iz koje ne znam kako da izađem. Svi maštamo o tome da doslovno i figurativno bacimo okove posla i pobegnemo. Ali kada stalno maštate o otkazu ili napuštanju posla, možda je vreme da krenete dalje.

3. Stvarno ste poslali besan imejl svom šefu

Reći da je saradnja sa mojim poslednjim šefom bio težak, suviše je blago. U mnogim slučajevima, njegovo loše rešavanje većih radnih problema zapravo je stvorilo više problema nego što ih je rešilo. Pošto sam primila jedan posebno nepromišljen imejl od njega, odlučila sam da ne mogu više. Dopustila sam da me bes savlada i pre nego što sam shvatila, pritisnula sam dugme za slanje imejla koji više nisam mogla da vratim. U početku sam se osećala olakšano. Konačno sam progovorila i rekla ono što je trebalo odavno da kažem. Ali nije prošlo dugo pre nego što je moje oduševljenje nestalo i moja anksioznost porasla. Bila sam sigurna da će moj šef otvoriti moj imejl, pročitati ga, odmah doći do moje kancelarije i otpustiti me na licu mesta. (Ne brinite, nije). Svi razmišljamo o tome da kažemo šefu šta mislimo, ali većina nas to zapravo nikada ne uradi. Ako ste imali tu „čast“ da iskažete svoje pravo mišljenje svom šefu, onda možda ne samo da mrzite svoj posao, već i svog šefa.

4. Vaša promocija izgleda kao degradacija

Jednom sam dobila ponudu za promociju unutar kompanije koju sam vrlo nevoljno prihvatila. Iako su me moj muž i kolege podsticali da to učinim, kolebala sam se oko potpisivanja ugovora danima. Na papiru je to izgledalo kao odlična pozicija, ali znala sam sve probleme koje bih nasledila preuzimanjem te uloge. U lošim radnim okruženjima, promocije se mogu doživljavati kao degradacije. Možete dobiti bolju titulu i više novca, ali takođe dobijate i više posla i više stresa. Ako vaš profesionalni napredak ima previše ličnih nedostataka, to može biti znak da ta kompanija nije mesto za vaš istinski napredak.

5. “To nije moj posao” skoro da predstavlja moto kompanije

Kultura kompanije je jedno od njenih najvažnijih dobara. Ako je „to nije moj posao“ fraza koju vi ili drugi izgovarate skoro svake sedmice, to je znak jedne od sledećih situacija. Prvo – preopterećeni ste i znate da ako kažete „da“, bićete opterećeni dodatnim poslom kojeg se nikada nećete moći osloboditi, ili drugo – zaposleni su jednostavno toliko umorni da ih nije briga da li će posao biti obavljen ili ne. U nekom trenutku u našim karijerama, svi moramo naučiti kako taktično da kažemo „ne“ i da postavimo granice, ali kada je očigledno da kultura kompanije više ne ceni pomaganje jedno drugom, onda je vrlo mala šansa da ćete moći da profesionalno napredujete i rastete u tom okruženju.

6. Žalite nove zaposlene

Sećam se kada je kompanija jednom zaposlila kandidatkinju koja je bila toliko entuzijastična kada je tek počela. Imala je sjajan stav, snažnu pozadinu i volju da naporno radi. Za nekoliko meseci, gotovo da je bila potpuno druga osoba. Izgledala je umorno, iscrpljeno i bila je bleda senka osobe kakva je bila kada se tek zaposlila. Stvarno mi je bilo žao nje, jer sam i sama znala kako se oseća. Kada se ne osećate dobro zbog bilo čega novog što se događa na vašem poslu – novih zaposlenih, nedavnih promocija, ili novih poslovnih poduhvata, to može biti znak da vaša kompanija ide u smeru koji vam nije ugodan ili interesantan.

7. Negativno utiče na vaše lične odnose

Kada se ne izrazimo, frustracije koje doživljavamo svakodnevno na poslu mogu se preliti u naše lične živote na nevidljive načine. Sav nagomilan bes koji nisam mogla da izrazim na poslu, ispoljila sam kod kuće, i to je bilo intenzivno. Moj muž je praktično hodao po jajima oko mene, nikada ne želeći da pita kako mi je prošao dan, iz straha da me ne pogura u još jedan izliv besa. Tek kada mi je rekao da sam „uvek loše raspoložena“, konačno sam shvatila koliko sam nesrećnim činila sve oko sebe. Normalno je doneti malo stresa s posla kući s vremena na vreme, ali ako vaš posao negativno utiče na vaše lične odnose, to može biti znak da je stres koji doživljavate postao prevelik.

8. Loši zaposleni nikada ne dobijaju otkaz

Kada kompanije zadrže loše zaposlene, to može biti demorališuće za ceo tim. Videla sam toksične zaposlene kako ostaju na svojim pozicijama toliko dugo da me je to doslovno ostavilo zbunjenom. Postalo je toliko očigledno da oni, bez obzira šta rade (ili ne rade), nikada neće biti otpušteni, da se to pretvorilo u redovnu šalu u kancelariji da mora postojati neka tajna zavera u kompaniji da ih zadrži. Zadržavanje loših zaposlenih je karakteristično za neefikasno upravljanje. To stvara toksično radno okruženje omogućavanjem lošeg ponašanja i one koji loše rade ne podstiče da se promene.

9. Kompanija dovodi nove kandidate umesto da promoviše iznutra

Nepromovisanost iznutra od strane kompanije je oblik karijerne „sabotaže“. To može učiniti potencijalne poslodavce nevoljnim da vas zaposle jer ste proveli toliko vremena na istoj poziciji, i može dovesti do toga da ste stalno gurnuti u drugi plan. Rad koji radite ima vrednost i treba da bude priznat kroz mogućnosti za napredovanje u karijeri i finansijsku kompenzaciju. Ukoliko vaša kompanija nije voljna da vas prepozna i nagradi za sve što radite kako biste održali mesto u dobrom stanju, vreme je da počnete da tražite mesto koje će to učiniti.

10.Počeli ste postavljati egzistencijalna pitanja kao što su—‘Koja je svrha svega ovoga?’

Za mnoge od nas, naše profesionalne karijere su povezane sa našom svrhom. Bilo da radite iz strasti ili za profit, vaš poslovni identitet igra veliku ulogu u tome ko ste i kako vidite život. Kada vaš posao izgubi svako značenje i vrednost, to može dovesti do gubitka vaše svrhe – zbog čega ste ovde i kuda idete. Najgore od svega, to vas može navesti da preispitate svoju svrhu u životu u celini. Ako se stalno pitate da li postoji nešto više što biste mogli da radite, odgovor je da.

Važno je da naši poslovi ispunjavaju više naših potreba, a ne samo novčane. Ne morate da radite u nekoj oblasti koja je vaša strast, ali zaslužujete zdravo radno okruženje bez zlonamernog tračarenja i nepotrebnog stresa. Verujte mi, vredi iskreno sagledati svoje radno okruženje, ne samo s profesionalnog, već i s ličnog nivoa.

Izvor: passion writers

Možda će vas zanimati sledeće emisije:

Delite i prihvatajte odgovornost

Izborite se sa promenom

(Visited 23 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *