Hoćeš li ponovo biti vitez?

“Muškarci su glupi. Muškarci su nezreli. Muškarcima treba da budeš mama. Muškarci su nemogući. Muškarci su neotesani. Muškarci su sebični. Muškarci su odvratni. Muškarce nije briga. Muškarci ne slušaju. Muškarci ne rade ono što od njih tražite. Muškarci su svinje. Muškarci su zahtevni.”

Ovo su neki od steretotipa i uobičajenih “šala” koje žene koriste kada govore o muškarcima. To su posledice razočarenja s kojima žene moraju da žive. A zašto?

Zato što je to u većini slučajeva istina.

Muškarci ne mogu sami ostvariti svoj pun potencijal, a to ne mogu ni žene.

U suštini, muškarci su sami stvorili taj stereotip i ne rade dovoljno na tome da ga promene. Da li ja to udaram po muškarcima? Uh, pa i ja sam muško. Dakle, ne…

Ali, ja shvatam da stvari nisu onakve kakve bi trebalo da budu. Nema dovoljno pravih muškaraca! Od biblijskih vremena sve do drugog svetskog rata, muškarci su se uglavnom ponašali onako kako pravi muškarci i treba da se ponašaju. A onda, pedesetih godina prošlog veka, tokom tzv. seksualne revolucije, muškarci su se promenili, na gore!

Setite se srednjevekovnih vitezova i njihovog viteškog koda. Da li je viteštvo umrlo? Nije, ali odumire! Video sam mnoge muškarce kojima nije baš mnogo stalo do žena u njihovim životima.

Evo nekih zapažanja:

1) Neki muškarci dopuštaju ženama da plaćaju sve.

2) Neki muškarci ne otvaraju vrata ženama, već im dopuštaju da same sebi otvaraju vrata.

3) Neki muškarci ne ustupaju mesto ženama.

4) Neki muškarci ne govore “molim te” i “hvala ti” dovoljno često ili uopšte.

5) Neki muškarci ne spremaju za sobom.

6) Neki muškarci ne održavaju higijenu (ne peru ruke pre jela, ne tuširaju se redovno…)

7) Neki muškarci nisu fini u ophođenju sa ženama.

8) Neki muškarci flertuju sa ženama, automatski (čak i nesvesno) doživljavajući te žene kao objekte požude, a ne kao ljudska bića vredna poštovanja.

9) Neki muškarci ne mogu da skrenu pogled sa žena (vidi tačku 8).

10) Neki muškarci se ne nude da pomognu ženama, već ih puštaju da sve same odrade.

11) Neki muškarci kažu: “Ja sam ceo dan radio dok si ti bila ovde sa decom. Zašto ti malo više ne radiš?” Hm, da li ste ikada čuvali decu? Da, to vas obično više iscrpi nego 12-časovni radni dan na poslu…

12) Neki muškarci ne slušaju ženu dok im govori.

13) Neki muškarci neprimerenim šalama degradiraju žene.

14) Neki muškarci ne žele da žene budu nezavisne.

15) Neki muškarci stalno gunđaju i očekuju da se drugi brinu o njima.

16) Neki muškarci ne žele da se obrazuju i nauče nešto novo.

17) Neki muškarci nisu zainteresovani da se potrude (jednostavno rečeno, lenji su).

18) Neke muškarce nije briga kako se žena oseća.

19) Neki muškarci uopšte ne vode računa o sebi (finansijski, fizički, fiziološki, emotivno, itd.)

20) Neki muškarci misle samo na sebe: kako se oni osećaju, šta oni rade, gde oni idu i šta oni dobijaju od života.

To je uzrok frustracija mnogih žena! Žene se toliko trude da nas usreće, a mi to uzimamo zdravo za gotovo i ne uzvraćamo im istom merom! Muškarci, kada se mi tako ponašamo, mi se ne ponašamo kao pravi muškarci, već kao životinje.

Bog je stvorio čoveka da mu pravi društvo, da ga poštuje, da obrađuje zemlju, da bude čist, jak i poslušan Njemu. A onda je Bog stvorio ženu da pomaže muškarcu i da ga učini “kompletnim”.  Bog nije stvorio žene da bi one odradile sav posao, a muškarce da bi to uzimali zdravo za gotovo. Bog nije stvorio muškarce da budu lenji, neuviđavni i bez lepih manira. Bog je stvorio muškarca da bude „džentlmen“ i da poštuje Boga kao Tvorca i da ceni stvorenje, ženu, koje mu je On podario.

O tome se radi. Muškarci, žene su dar od Boga! Zašto bismo ih onda tretirali kao otpad – nešto čega se treba rešiti čim obave posao? Svaka žena u tvom životu ti je dar od Boga – da ti pomogne, da te podrži i učini te boljom osobom. Ipak, Bog je rekao da je žena “drug” ili partner muškarcu. Partner! To znači jednaku odgovornost, jednako poštovanje, jednaku ljubav i deljenje svega na ravne časti. Stoga, muškarci i žene moraju da rade zajedno… kao partneri!

Evo šta ja, u stvari, želim da kažem: Muškarci, ja vas izazivam da budete PRAVI MUŠKARCI.

1) Pravi muškarac voli i poštuje Boga Oca, Isusa Hrista i Svetog Duha.

2) Pravi muškarac poštuje ono što je Bog stvorio.

3) Pravi muškarac daje sve od sebe da bude od koristi drugima.

4) Pravi muškarac se trudi da sve što čini čini Bogu na slavu.

5) Pravi muškarac se svim silama trudi da ne greši i da pomogne drugima da ne greše. (Muškarci su jako uticajni – ako bismo davali dobar primer, naš svet bi bio mnogo bolje mesto.)

6) Pravi muškarac odbija da prihvati bilo šta zdravo za gotovo.

7) Pravi muškarac ulaže napor da bi postigao ono što želi ili što mu je potrebno, ali i oslanja se na Božju milost i ljubav da mu pomognu da to što je stekao koristi časno.

8) Pravi muškarac će biti spreman da se odrekne sopstvenog zadovoljstva ako to znači da će time odati slavu Bogu i biti od koristi drugima.

9) Pravi muškarac rađa duhovni rod.

10) Pravi muškarac mudro koristi svoje duhovne darove.

11) Pravi muškarac pokušava da predvodi pozitivnim primerom, časno i dostojanstveno.

12) Pravi muškarac pomaže ženi (to može biti bilo ko – supruga, sestra, prijateljica).

13) Pravi muškarac sluša i stalo mu je.

14) Pravi muškarac se predstavlja u najboljem svetlu (održava ličnu higijenu, ponaša se pristojno, pazi na svoj jezik).

15) Pravi muškarac počisti za sobom.

16) Pravi muškarac preuzima inicijativu.

17) Pravi muškarac ne laže ženu.

18) Pravi muškarac priznaje svoje greške i čini sve što može da popravi štetu i da ih ne ponavlja.

19) Pravi muškarac daje sve od sebe da bude pun razumevanja i da pomogne kad god je njegova pomoć potrebna.

20) Pravi muškarac se trudi da uvek postupi ispravno, bez obzira koliko to ponekad teško bilo.

Biti pravi muškarac znači raditi teške stvari u životu – neugodne, neprijatne i naizgled nemoguće. Pravi muškarci uvek makar pokušaju. Žene cene trud. Zato, čak i kada vam deluje da je vaš pokušaj osuđen na neuspeh, ipak pokušajte.

Ovom svetu je potrebno više džentlmena. Vitezovi bi trebalo ponovo da jašu. Kada muškarci i žene budu radili složno u veri, ljubavi, nadi i miru, ovaj svet će početi da se isceljuje. Muškarci, da li ste spremni i voljni da ustanete i ponovo jašete?

Evo vam nekoliko predloga koji će vam pomoći da se ponovo popnete na svog konja:

1) Otvorite joj i pridržite vrata kada ulazite ili izlazite – dopustite njoj da prva prođe kroz vrata. Zašto? A) Neće isprljati ruke. B) Dopustiće joj da bude prva koju će ugledati da ulazi u prostoriju. C) Ako je starija ili ima neki invaliditet, uštedećete joj vreme ili je poštedeti preteranog naprezanja i bola. D) Time ćete joj poručiti: “Dovoljno mi je stalo do tebe i spreman sam da ti poslužim.”

2) Otvorite joj vi vrata od kola. Zašto? Vidite pod 1.

3) Platite račun. Zašto? Uštedećete joj i vreme i novac, a i bićete joj na usluzi.

4) Ne dodirujte je (osim kada je to neophodno ili kada se grlite). Zašto? A) Time smanjujete na minimum svako iskušenje. B) Ona se neće osećati iskorišćenom. C) To oslobađa vaš um i vaše ruke da obave ono čime joj možete poslužiti. D) To joj daje slobodni prostor koji joj je neophodan.

5) Kada je žena obučena nepristojno, doslovno okrenite glavu na drugu stranu. Zašto? A) Nećete biti kušani da imate nepristojne misli. B) Ona neće biti objekt vaše požude. C) Vi ćete ostati verni svojoj supruzi (sadašnjoj ili budućoj). D) Moći ćete da usmerite misli ka nečem drugom. E) To njoj šalje jasnu poruku da to nije ono što vi tražite u ženama.

(Napomena: Žene, molim vas, učinite nam uslugu i oblačite se smernije, potpuno pokrivajući poprsje i izbegavajući tesnu odeću… a evo i zašto – vi ćete biti više poštovane i cenjene, a mi nećemo biti kušani da imamo nepristojne pomisli – nama će biti mnogo lakše da vas cenimo i da ne grešimo. Ako napravite ovu malu promenu, nama će to značiti jako mnogo. Hvala vam!)

6) Ponesite joj stvari. Zašto? To joj čuva snagu i govori joj: “Spreman sam da se odreknem sebe radi tebe.”

7) Pomozite joj oko kućnih poslova i uradite nešto umesto nje ili zajedno s njom (bolje je zajedno s njom). Zašto? Poslovi će biti završeni brže i ona će videti da vam je stalo do nje.

8) Uvežbavajte veštinu komunikacije. Zašto? Žene su emotivna bića, kojima je potrebna ta komunikacija da bi im bile zadovoljene emotivne potrebe. Pored toga, tako će se stvari brže rešavati, neće biti pogrešnih zaključaka i lakše ćete usaglasiti mišljenja i stavove.

9) S vremena na vreme, iznenadite je nečim u čemu znate da uživa. Zašto? To će joj reći da vi mislite na nju i da vam je stalo.

10) Dopustite svim ženama i starijim osobama da prve sednu za sto u vreme obroka, a muškarci neka sednu poslednji. Zašto? Time ćete videti ima li dovoljno stolica i svega drugog što je potrebno a, pošto i dalje stojite, bićete u prilici da donesete nešto ako je potrebno. Time ćete ženama i starijima ukazati poštovanje.

11) Ponudite joj svoje mesto (čak i kada ima još slobodnih stolica, ali obavezno kada su sva ostala mesta zauzeta). Zašto? Da bi joj bilo udobno i da biste joj, stavljajući nju u prvi plan, ukazali poštovanje.

12) Ustanite kada žena prvi put uđe u prostoriju ili kada iz nje odlazi. Zašto? I to je znak ukazivanja poštovanja, a i pružićete joj priliku da dobije mesto ako su sva ostala mesta popunjena.

13) Ispratite je, držeći je svojom slabijom rukom. Zašto? Ispraćajući je držeći je za ruku vi ćete joj pružiti sigurnost, sprečiti emotivno odvajanje i dati drugima do znanja da je ona pod vašom zaštitom. Držeći je slabijom rukom omogućavate sebi da upotrebite svoju jaču ruku da joj otvorite vrata, ponesete stvari ili je odbranite ukoliko je potrebno.

14) Hodajte između nje i puta (naročito kada pada kiša). Zašto? To će joj pružiti sigurnost i sačuvati je suvom i čistom ukoliko se desi da neki automobil velikom brzinom prođe kroz baru u vašoj blizini. A i muška odela je obično lakše očistiti.

15) Ako je ostalo samo još jedno parče nečega, ponudite njoj to. Zašto? Muškarčeva samopožrtvovanost znači mnogo većini žena – time joj ukazujete poštovanje i pokazujete da vam je ona na prvom mestu.

16) Budite spremni da pokušate, da ustanete i pomognete joj ako joj je potrebna vaša pomoć (ponekad nećemo moći da im pomognemo, ali moramo makar da pokušamo). Zašto? Budite kavaljer, glantni “vitez na belom konju”, budite vi ta osoba koja će joj se prva naći pri ruci kada joj zatreba potpora, fizička ili emotivna.

17) Pre obroka, vi se pomolite za hranu. Zašto? Duhovno liderstvo u porodici pripada muškarcu. Ako ona želi da se pomoli, neka to učini. Ali ako niko ne iskaže želju da se pomoli, preuzmite inicijativu.

18) Kada ona govori, slušajte! Zašto? Vidite pod 8.

19) Kada vam postavi pitanje, dajte joj iskren, ali blag odgovor. Zašto? Žene žele da znaju da vam je stalo i žele da znaju šta vi mislite, kako razmišljate i šta cenite. One, takođe, žele da znaju istinu… uvek, bez obzira koliko će ih ona, možda, povrediti.

20) Ako vam se pruži prilika da pomognete, uvek je prvo pitajte želi li vašu pomoć (možda ona to ne želi ili joj nije potrebno, ali vi ste bar preuzeli inicijativu i ponudili se). Zašto? Vidite pod 16.

Znam da ne živimo u srednjem veku, ali ove stvari i danas prave kvalitativnu razliku u međusobnim odnosima. Nadam se da će vam ovo pomoći da prepoznate vrednost u vraćanju principima viteštva. Da, nije lako… ponekad je neudobno i neprijatno, ali to je ono što PRAVI MUŠKARCI rade i ono što PRAVE ŽENE cene više nego što mi, muškarci, možemo i pomisliti.

Žene, nama je potrebna vaša pomoć. Neki muškarci su svinje, ali mnogi muškarci žele da budu džentlmeni, da vas poštuju i da se s vama povežu na dubok, bogougodan način. Budite pune razumevanja, strpljive i pružite nam podršku. Pomozite nam da uvidimo gde grešimo, recite nam šta vam se sviđa (neke žene ne žele da im se pomaže, neke žele da plate svoje račune, a neke žele fizički prisniji kontakt). Mi smo muškarci, a ne čitači misli. Pomozite nam dok učimo i napredujemo. Takođe, dozvolite nam da i mi učinimo isto. Možda je potrebno da budemo brutalno iskreni s vama. Možda je potrebno da promenite svoje navike ili da korigujete svoja pogrešna shvatanja ili predrasude o nama. Dozvolite nam da vam se dokažemo, ali, molim vas, dokažite se i vi nama. Hvala vam.

Dakle, PRAVI MUŠKARČE, jesi li spreman? Jesi li voljan? Hoćeš li ponovo biti vitez?

Izvor: faithwriters

 

Možda će vas zanimati emisije:

Zašto je teško promeniti se?

Zdravi odnosi

(Visited 787 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *