10 saveta za vaspitavanje hiperaktivnog deteta

Autor: Liza Fričer (Lisa Fritscher)

Vaspitavanje hiperaktivnog deteta može biti zaista teško. Hiperaktivno dete deluje nestabilno, trčkarajući od aktivnosti do aktivnosti s naizgled neograničenom energijom. Izgleda kao da ima poteškoće u slušanju ili sleđenju uputstava. U školi može da uči loše, dobija manje od prihvatljivih ocena i pokazuje probleme u ponašanju. Iako nema ispravnog odgovora za snalaženje sa hiperaktivnim detetom, sledećih nekoliko saveta može malo olakšati izazove ovakvog roditeljstva.

Uspostavite red

Mnogi roditelji više vole da održavaju opušteno domaćinstvo, bez preteranog broja pravila. Ovako opušten roditeljski stil dobro deluje na mnogo dece. Međutim, hiperaktivna deca imaju problema u nejasnim okruženjima. Ako imate hiperaktivno dete održavajte domaćinstvo na jasan i uređen način. Na ovaj način dete će znati šta se od njega očekuje iz dana u dan.

Odaberite svoje bitke

Važno je da odlučite koja pitanja su vredna borbe. Hiperaktivno dete nije „loše dete“. Hiperaktivnost je uzrokovana psihološkim poremećajem poznatim kao poremećaj sa deficitom pažnje i hiperaktivnošću. Ovo je problem sa hemijom mozga koji utiče na sposobnost mozga da prenosi informacije između moždanih ćelija. Prema tome, detetu nije jednostavno da razume stvari. Život sa ograničenjima u svakodnevnom funkcionisanju predstavljaće mu izazov, zato se usredsredite na pitanja koja su zaista važna i pustite da druga područja klize.

Razgradi složena uputstva

Detetu sa ADHD-om je teško da sledi i pamti dugačak spisak uputstava. Umesto toga, razdelite zadatak na manje strukture.

Insistirajte na tome da vas dete gleda u oči kada objašnjavate stvari i prezentujete informacije u malim komadima koji su lako razumljivi. Neka dete ponavlja svaki korak.

Zapisivanje uputstava takođe može pomoći detetu da ih sledi. “Korak po korak” pisana lista omogućava hiperaktivnom detetu da se fokusira na pojedinačne radnje. Spisak mu može pomoći da ga podseti šta mu je rečeno i da precrtava korake dok ih ispunjava.

Smanjite distrakcije

Stvari koje većina ljudi nikada ne primeti lako odvlače pažnju deteta koje pati od ADHD-a. Stoga zadatke koji zahtevaju koncentraciju, kao što je domaći zadatak, treba obavljati u području koje pruža minimalno ometanje. Dete udobno smestite na mesto udaljeno od prozora i vrata. Dozvolite mu da se kreće, ali ne dozvolite da ga ometaju druge stvari.

Budite sigurni da dete razume da nije kažnjeno. Kreirajte topao i privlačan radni prostor. Recite detetu da mu radni prostor pomaže da se koncentriše i podstaknite ga da učestvuje u dizajniranju prostora u kome se oseća ugodno.

Koristite pozitivnu podršku

Obavljanje zadatka je ogromna borba za hiperaktivno dete. Zbog toga je važno da dete shvati da zadatak vredi dovršiti. Pohvalite i nagradite ga svaki put kada uspešno ispuni neki zadatak. Takođe, dozvolite mu da nagradi sebe dodeljivanjem zadataka koji vode do nagrade, poput pečenja kolačića.

Kada se suočavate sa hiperaktivnim detetom, ne brinite da ćete možda podmititi dete da učestvuje. Pozitivna podrška je nagrada za borbu kroz ispunjenje zadataka.

Pomozite detetu da napravi listu obaveza

Imajući listu odgovornosti koju je lično napravilo može pomoći detetu da izgradi nezavisnost. Pisana lista mu takođe daje vizuelne reference koje treba da koristi kada je ometeno ili zaboravi šta treba da radi. Naučite dete da se usmeri na spisak kad god mu je dosadno ili nije siguran šta dalje.

Nemojte dete kažnjavati zbog toga što nije ispunilo spisak obaveza u određenom roku. Koristite pozitivnu podršku kako biste nagradili dete za zadatke koje ono uspe da ispuni. Dopustite detetu slobodu da izvršava zadatke bilo kojim redosledom, a ne da krene sa vrha i ide prema dole.

Nemojte preterivati sa lekovima

U današnjem svetu popularnosti pilula, suočavanje sa hiperaktivnim detetom može izgledati samo kao pitanje izbora koji lek mu dati. Tačno je da određeni lekovi mogu pomoći da se uravnoteži hemija mozga, kod one dece kojima zaista trebaju medikamenti. Međutim, lekovi imaju neželjene efekte i ne bi trebalo da budu zadana opcija. Ako metode modifikacije ponašanja ne funkcionišu tokom određenog vremenskog perioda, vi i lekar vašeg deteta treba da sarađujete u odlučivanju da li je potreban lek. Ovo bi ipak trebalo biti krajnje sredstvo, a ne prvi izbor.

Obezbedite dosta nestrukturiranog vremena

Da li je to samo slučajnost da stopa hiperaktivnosti raste u isto vreme kada broj škola koje pružaju period odmora opada? Deci je potrebna mogućnost da trče okolo i jednostavno se igraju u nestrukturiranom okruženju. Kako roditelji i nastavnici postaju sve zauzetiji, raspored dece postaje uredniji nego ikad ranije. Budite sigurni da svako dete, posebno ono koje pokazuje znakove hiperaktivnosti, dobija dovoljno vremena da se igra napolju svakog dana.

Zauzmite se za svoje dete

Čim se postavi dijagnoza, tim „stručnjaka“ dolazi da iznese svoje mišljenje. Od nastavnika, lekara, do specijalista, svi misle da on ili ona zna šta je najbolje za vaše dete. Iako svaka osoba ima dobru nameru, stručna mišljenja su često suprotna i zbunjujuća. Vi najbolje poznajete svoje dete, što vas čini stručnjakom za njega. Iskoristite saradnju i pregovaranje kako biste razvili plan koji uključuje ekspertizu drugih o poremećaju i vaše sopstveno znanje o tome šta motiviše vaše dete lično.

Obavestite o njegovom poremećaju ljude koji će biti odgovorni za vaše dete. Rasprava o situaciji unapred takođe vam daje priliku da kažete odgovornoj osobi o metodama koje trenutno koristite. Doslednost u detetovom okruženju je važna, pa ako koristite određenu nagradu ili sredstvo za bavljenje negativnim ponašanjem, obavestite negovatelja o tome šta radite.

Postanite upućeni

Naučite što više o poremećaju vašeg deteta. Pročitajte i pribavite sve brošure ili informativne materijale koji su vam dati. I sami istražujte ali imajući na umu da informacije na Internetu nisu uvek pouzdane. Držite se pouzdanih izvora informisanja.

Ne dozvolite sebi da vas guraju u donošenje odluka koje se tiču lečenja vašeg deteta. Tražiti drugo, pa i treće mišljenje je vaše pravo i odgovornost. Postavljajte pitanja da razjasnite tačke koje ne razumete i odvojite onoliko vremena koliko vam je potrebno da vam razgovor o problemima vašeg deteta postane ugodan.

Suočavanje sa hiperaktivnim detetom predstavlja jedinstven niz izazova. Sledeći nekoliko saveta, teret se može lakše podneti. Pomozite detetu da se usredsredi tako što ćete predstaviti informacije u delovima koji su lako shvatljivi i zapisivati stvari. Edukujte se o dečijem poremećaju i pregovarajte sa profesionalcima i stručnjacima. Uspostavite red i ohrabrujte druge koji komuniciraju sa vašim detetom da učine isto. Na taj način možete maksimizirati uspehe svog deteta, dok umanjujete njegovo negativno ponašanje.

Izvor: everydayhealth

 

Možda će vas zanimati emisije:

Vreme, rutina i organizacija

Disciplina i granice

(Visited 2.391 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *