Psiholozi sa Harvarda tvrde: „Roditelji koji odgajaju ’dobru decu’ čine sledećih pet stvari.“

Za razliku od nekih ranijh vremena, današnja deca su mnogo rasejanija, a jedan od glavnih krivaca za to je moderna tehnologija. Savremena deca su i osamljenija, pa im je potrebna roditeljska pomoć za sticanje lepih manira, razvijanje zdravih odnosa i izgradnju delotvornih veza. Dobra vest glasi: Istraživači sa Univerziteta Harvard izneli su uputstva i savete za podizanje dobre dece!

Pet tajni za podizanje dobre dece

1. Kvalitetno vreme

Provoditi „kvalitetno vreme“ sa svojom decom znači obavljati zajedničke aktivnosti, u koje ne spadaju kupovina, igranje video-igara ili gledanje televizije. Trebalo bi da svoje vreme iskoristite za otvoreni razgovor, čvršće međusobno zbližavanje, traženje rešenja za probleme ili za odgovaranje na neka od pitanja koja vaše dete ima.

2. Širenje vidika

Drugim rečima, trebalo bi da učite svoju decu kako da sagledaju širu sliku i njen značaj. Konkretno, deci je često potrebna pomoć u proširivanju vidika i širenju kruga prijatelja da bi, u punoj meri, razvila svoju ličnost i karakter. „Važno je da deca nauče kako da se fokusiraju, slušajući i obraćajući pažnju na ljude iz svog užeg okruženja, ali i kako da prošire vidike, imajući u vidu različitosti ljudi sa kojima svakodnevno dolaze u dodir“, navodi harvardsko istraživanje.

3. Odavanje priznanja i zahvalnost

Ako decu razmazite, učinićete im medveđu uslugu, jer će ih to onesposobiti da, na pravi način, uvide ulogu i važnost drugih ljudi. Decu, stoga, treba naučiti da cene ljude koji doprinose njihovoj dobrobiti i sreći, a to neće biti moguće ukoliko su razmažena. Deca koja su naučila da cene ljude i sreću koju imaju, stasaće u plemenite, zdrave, saosećajne i zadovoljne pojedince. „Očekujte od dece da vam, na primer, pomažu u svakodnevnim kućnim poslovima ili čuvanju mlađe braće i sestara, a pohvalite ih samo za nesvakidašnja dobra dela. Kada se od dece očekuje da pomažu u obavljanju uobičajenih poslova, a da za to ne budu posebno nagrađena, kod njih će se stvoriti navika vernog izvršavanja svakodnevnih dužnosti“, navodi se u studiji.

4. Saosećanje i etika

Roditelji MORAJU svojoj deci obezbediti okruženje kakvo im je potrebno da bi se na odgovarajući način povezivala i uklapala u društvo. Oni moraju biti velikodušni, a ne sebični, kako bi i dete postalo srdačnije. Prema harvardskom istraživanju „veoma je važno da deca od svojih roditelja i staratelja nauče da je briga za druge od najvećeg značaja, jednako važna kao i njihova sopstvena sreća. Iako većina roditelja i staratelja govori deci o važnosti staranja za druge, do dece ta poruka često ne doseže.“

5. Moralni uzori

Izuzetno je važno voditi računa o tome šta govorite i činite, jer će vaša deca postati odraz vas samih. Trudite se da svojim ponašanjem pokažete dobrotu, pozitivnost, krotost i iskrenost. Ako uspete da zadobijete poverenje svoje dece, i ona će biti dostojna vašeg poverenja.

Izvor: positivity

(Visited 1.710 times, 1 visits today)

Ostavi komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *